Olvasási idő: 3 perc

Meg kell őrizni hagyományainkat és harmóniába kell hozni a tradicionális és a modern szemléletet az építészetben - hangzott el az MCC által szervezett Budapest Lectures programsorozat legutóbbi állomásán, amelyen Justin Shubow amerikai építészkritikus és Stephen Sholl, az MCC vendégoktatója beszélgettek.

Justin Shubow a National Civic Art Society nonprofit szervezet elnöke, amely a klasszikus, hagyomány szerinti művészetet és építészetet hirdeti. A szakember 2018-tól az Egyesült Államok Képzőművészeti Bizottságának (U.S. Commission of Fine Arts) elnöke volt, ez a szervezet felel a főváros épületeinek esztétikai látképéért, elrendezéséért, valamint tervezéséért. Shubownak számos cikke és publikációja jelent meg többek között a The Washington Post-ban és a Forbes magazinban is. Emellett a Roger Scruton Örökség Alapítvány Tanácsadó Bizottságának is tagja az amerikai szakember.

„Roger Scruton mindig is nagy hatással volt rám. Amikor filozófiát tanultam, akkor kezdtem el az építészet felé is fordulni, ebben nagy szerepe volt Scrutonnak, aki felhívta a figyelmemet a tradicionális építészet fontosságára” - fogalmazott Justin Shubow. Az építészkritikus úgy látja, hogy manapság a funkcionalitást az esztétikum elé helyezik a politikusok és a szakemberek is, ugyanakkor egy nemrég végzett kutatás szerint az amerikaiak 72 százaléka a szövetségi épületek arculatában a modernizmussal szemben a tradicionális jellemvonásokat részesíti előnyben. Shubow szerint a klasszikus, hagyományokon alapuló építészet lehet az egyik olyan szempont, amely egyesíti az egyébként megosztott amerikai nemzetet. Az eseményen szó volt arról is, hogy nagyon fontos az állampolgárok véleménye arról, hogyan nézzen ki egy város arculata, és milyen jellegű, stílusú épületek szülessenek a településen. „Az építészet önmagában nem egy szépművészet, nagyon is számít, hogy mit gondolnak a városlakók” – fogalmazott Shubow, aki a restaurált épületeket különösen szereti, hiszen ezek eleve magukban őrzik a tradíciót. Erre Budapest is nagyon jó példa az építészkritikus szerint, aki elmondta azt is, hogy az új épületek esetében is érdemes tradicionális stílusban gondolkozni, amelyen belül természetesen lehet új, modern megoldásokat is alkalmazni.

Shubow érdekességképpen azt is megjegyezte, hogy sok modernista építész lakik klasszikus, tradicionális épületben, hiszen „az építészek pontosan tudják, hol kellemes élni”. Szerinte az esztétika igenis számít, az emberek nem akarnak olyan világban élni, amit csak a mérnökök terveztek meg. Szerinte a nagy tradíciókban komoly bölcsesség is van, tehát fontos, hogy egy nemzetnek legyen saját építészeti stílusa és azt meg is tudja őrizni. „Budapestre is azért jönnek tömegével a turisták, mert egy sajátos építészeti stílust szeretnének látni”- tette hozzá Shubow.

A beszélgetésen elhangzott az is, hogy manapság kevés intézményben lehet klasszikus építészetet tanulni, pedig továbbra is nagy szükség lenne rá. Shubow elmondta: szerencsére egyre több olyan épületet lát, ami tradicionális stílusban épül, de a modern igényekhez is alkalmazkodik az építész. Bár a klasszikus építészeti stílust képviseli, a „modernisták” között is van kedvenc épülete, mint például a Sydney-i Operaház, amelynek építése során organikus formákat is használtak a tervezők.