Olvasási idő: 2 perc

Az energiaárak az infláció legfőbb okai – fejtette az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője legutóbbi kecskeméti rendezvényünkön. Sebestyén Géza Mi fér a kosárba?- Árfolyam-változások és inflációs tendenciák címmel tartott előadást az MCC kecskeméti központjában.

Az előadás során a résztvevők megismerhették a fiskális politika alapfogalmait és a jelenlegi, valamint az elmúlt évek gazdasági tendenciáit. Az előadó ismertette a magyarországi inflációs adatokat és részletesen bemutatta az inflációs mutatókat befolyásoló okokat. Megtudhattuk, hogy az inflációt leginkább befolyásoló tényezők az energiaárak, amelyek közül a gáz világpiaci ára kiemelten meghatározó, az olaj árát pedig a háború befolyásolja. A nehéz gazdasági helyzetre reagálva az árstop bevezetése komoly segítséget jelentett a gazdaságnak, de hosszútávon nem működik. Az inflációs rátát és a tendenciákat erősen befolyásolja az árak fixálása, majd annak megszüntetése, hiszen pl. az üzemanyag ár tekintetében a környező országokban az elmúlt egy év tendenciáját vizsgálva az üzemanyagár csökkenését tapasztalták, míg Magyarországon az árstop kivezetését követően a piaci áron kapható üzemanyag felfelé húzza az inflációs mutatót.

Az előadó elemezte az infláció és a reálbér kapcsolatát és a vendégek kérdése kapcsán kitért arra is, hogy mikor lenne érdemes az Eurót bevezetni hazánkban. Elmondta, egyelőre nincs realitása az Euro mielőbb bevezetéséneek.

A sok informatív ábrával és széleskörű kitekintéssel átadott információkat követően a résztvevők kérdések özönével bombázták az előadót, majd hosszas beszélgetés során vitatták meg az érdekfeszítő témát.