Olvasási idő: 3 perc

Magyarország nagy lépéseket tesz az energiabiztonság felé - hangzott el a kaposvári MCC szerdai rendezvényén, amelyen a Klímapolitikai Intézet kutatói osztották meg a tavaly december közepén megrendezett dubaji COP28 Klímakonferencián szerzett élményeiket és gondolataikat.

„Milyen eredményeket értek el eddig az országok a Klímakonferenciákon? - tette fel az első kérdést Széki Mór középiskolás diákunk szakmai estünk beszélgetőpartnereinek.  

Dr. Kovács Erik, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója szerint eddig jelentős előrelépés sajnos nem történt. Úgy véli, egyre fontosabbá vált, hogy a klímavédelmi és klímapolitikai egyezményekben tett vállalásaikat a részes országok betartsák, de jelenleg nem látunk arra törekvést, hogy a négy nagy kibocsátó ország - Kína, USA, Oroszország és India - érdemben csökkentené az ÜHG-kibocsátását.  

„Folytatódik a globális felmelegedés, elértük a 2 Celsius-fokos aggasztó növekedési értéket” – emelte ki Dr. Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója. A súlyosabb következmények elkerüléséhez szükség van az energetikai zöld fordulatra. Ehhez a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása a megújuló energiatermeléssel, valamint az atomerőművekkel ugyanolyan fontos, mint a megfelelő energiatárolási kapacitás kiépítése. A szakember példaként hozta fel az Amerikai Egyesült Államok föld alatti víztározóit. 

Dr. Kovács Erik érdekességképpen elmondta: a globális felmelegedés hatására évente 270 millió tonna jégveszteség van a Föld északi féltekéjén. Kiemelte, hogy fontos lenne a klímacélok betartása, és felhívta a figyelmet a mitigáció (a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok légkörbe kerülésének visszafogása) fontosságára. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyénileg is sokat tudunk tenni a klímaváltozás késleltetésért.  

A Meteorológiai Világszervezet elemzése szerint (az elmúlt 100 év adatai alapján) a mostani éghajlatváltozást 97 százalékban emberi tevékenység okozta. A szakértő a jövőre nézve elmondta, hogy a tavaszi időszakban intenzívebb csapadékvesztésre, a téli időszakban pedig a nagyon mértékű csapadéknövekedésre lehet számítani. 

Dr. Zay Balázs úgy véli, Magyarország az Európai Unióban 2030-ra vállalt célkitűzései megvalósíthatók, a lakossági napenergia-hasznosítási törekvések kapcsán pedig már extra vállalások is indokoltak.  

Mindkét kutató egyetértett abban, nagy előre lépésnek számít, hogy az Egyesült Arab Emírségekben tartott klímacsúcson kimondták, hogy szükséges a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása a jövőben.