Olvasási idő: 5 perc

Az „Európa kulturális fővárosa” programot 1985-ban indította az Európai Unió Tanácsa Melina Mercouri görög kulturális miniszter szorgalmazására. Az eseménysorozat Athénban, Görögország fővárosában indult és azóta is töretlen, sőt növekvő népszerűségnek örvend.

Az „Európa kulturális fővárosa” (European Capitol of Culture – ECOC) egy olyan kezdeményezés, amely a kultúrát helyezi az európai városok középpontjába, uniós támogatással, a művészetek és a művelődés egyéves ünneplésére. A program fő célja az, hogy kiemelje az európai kultúra gazdagságát és sokszínűségét, valamint, hogy növelje az európai polgárokban a közös kulturális térséghez való tartozás érzését. A mai napig több, mint 60 város kapta meg az esemény megrendezésére a lehetőséget, valamint az ezzel járó címet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendezvény nagy potenciállal rendelkezik az aktuális város nemzetközi ismertségének növelésére, turizmusának fellendítésére és imázsának javítására saját lakosaik szemében. (forrás: Culture.ec.europa.eu)

A 2010-es kulturális fővárosok egyikét hazánk városai közül választották ki. A címet végül Pécs nyerte el és a város egyedülálló lehetőséget kapott arra, hogy átalakítsa, kulturális alapúvá tegye gazdaságának szerkezetét. Pécs öt kulcsprojektet valósított meg, amely eszköze volt a program méltó, európai szintű megvalósításának és a hosszútávon is megfelelő infrastruktúra biztosításának a kreatív ipar fejlődéséhez Pécsett. Az öt projekt a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, valamint a Dél-Dunántúli Regionális Koncertközpont felépítése. a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása, a „Múzeumok utcájának” rekonstrukciója és a közterek és parkok újjáélesztése volt. (forrás: Pecs2010.hu)

A programsorozatnak az idei évben 3 város is otthont ad, a szerbiai Újvidék, a luxemburgi Esch, valamit Litvánia második legnagyobb városa, Kaunas. A továbbiakban a kaunasi kultúrafesztivált szeretném bemutatni, hiszen 2022 augusztusa óta ebben a városban tartózkodom és szeptember elejétől a fesztivál több programpontján önkéntesként segédkeztem.Utoljára 2009-ben volt litván város Európa Kulturális Fővárosa, így mind a szervezők, mind a közösség nagyon izgatott volt a program lebonyolításával kapcsolatban 2022-ben. Kaunas 5 éven keresztül készült a kontinens legmeghatározóbb kulturális címére, ami végül igazi sikerprojektnek bizonyult. A város a környező kisebb településekkel együtt aktivizálta magát, az idei évben pedig mintegy 40 fesztivál, több mint 60 kiállítás, több, mint 250 színpadi esemény és szintén több, mint 250 koncert került megrendezésre a városban és környékén.A „Kaunas 2022” -t az teszi igazán egyedivé, hogy új mítoszt teremtett a város számára. A „Kaunas mitikus szörnyetege” – egy olyan projekt, amelynek célja az volt, hogy egységesítő narratívát hozzon létre a város számára – az év alatt egy nagy mesés trilógiában bontakozott ki, amely a Zűrzavarból (január 19.-23.), az Összefonódásból (május 20-22.) és végül a Szerződésből (november 25.-27.) állt. A három fő eseményhez sok neves litván, valamint külföldi művész is hozzájárult, a program résztvevői között van Marina Abramović, Philip Miller, William Kentridge, Yoko Ono, Jenny Kagan, Robert Wilson és még sokan mások.A szervezők becslése szerint a kaunasi kulturális programokat alatt több, mint másfél millióan látogatták meg. „Nemcsak a számok örvendetesek, hanem minden nap érezzük azt is, hogy az emberek elkötelezettek. Az első naptól kezdve azt szerettük volna, hogy ez egy olyan közösségi projekt legyen, amely a lehető legtöbb városlakót, szakembert és a fiatal generációt bevonja a kultúrába" – nyilatkozta Virginija Vitkienė, a "Kaunas 2022" vezetője. "Nemcsak a kaunasiak részvétele biztató, hanem az is, hogy a város egyre érdekesebbé válik a nemzetközi közönség számára. Úgy gondolom, hogy az ismert nevek, a kulturális főváros rendezvényei segítettek abban, hogy Európa országaiban is elérjük az embereket. A külföldről érkező látogatók érdeklődnek a kaunasi modernizmus, a kiállítások és az ukrán alkotók számára nemrég megnyílt CulturEUkraine központ iránt. Jó látni, hogy egyre többen jönnek – egyre több tevékenységet lehet itt találni." – tette hozzá Mindaugas Reikinis, a fesztivál kommunikációs vezetője. (forrás: Kanuas2022.eu)

Írta: Marosi Bori