Olvasási idő: 4 perc

Az MCC áprilisi KP szombatján a vitázási és érvelési képességek fejlesztése került a középpontba.

A hagyományokhoz híven az áprilisi KP szombat központi témája ismét vita- és érveléstechnika volt. Ennek jegyében a vitázás módszertanáról hallhattak előadást Egres Dorottyától, a BME Filozófia és Tudománytörténeti Tanszék tanárától. Ezt követően egy mintavitát nézhettek végig a megjelentek, melyben az MCC Egyetemi Programjának diákjai mutatták be a vitázás módszertanát gyakorlati oldalról. A délután folyamán pedig a gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a KáPésok, vagy választhatták az MCC Junior Programjának felvételi előkészítő foglalkozását is.

A szombati programról Káplár Bazil Benedek, KP-s diákunk készített beszámolót:

"Az MCC Középiskolás Programjába idén januárban csatlakoztam, és bár voltam már KáPénteken és KP szombaton, ez volt az első teljes alkalom, ugyanis most vettem elsőnek részt rajta úgy, mint KP-s tag. Be kell vallanom, volt bennem némi izgalom és feszültség, őszintén kíváncsi voltam, hogy milyen lesz ez az elkövetkezendő másfél nap.

Belépve a kollégiumba pár ismerős arc fogadott, és szépen lassan elkezdett kialakulni bennem egy otthonosság érzés. A bemutatkozó kör után hamar beindultak a beszélgetések, társasjáték partik, amik által mondhatni egyik pillanatról a másikra belecsöppentem a társaságba. Az este folyamán végig nagyon jó hangulat uralkodott, az embert hamar meg tudja fogni az a fajta légkör, ami a kollégiumban van. ,,Jó társaságban repül az idő…” ahogy mondani szokás, ami itt is megmutatkozott, éjszakába nyúlóan mentek a beszélgetések és a társasjátékok.

A szombati bágyadt ébredést követően elfogyasztottuk a finom reggelit, majd következtek a kurzuskonzultációk, ahol egy igazán tartalmas beszélgetésben lehetett részem a kurzusvezetőmmel, ami által rengeteget gazdagodtam.

Délelőtt Egres Dorottya tartott nekünk előadást, melynek címe ,,Bevezetés a vitázás módszertanába” volt. A BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének tanára elmondta, hogy hogyan lehet jól, illetve hogyan lehet rosszul vitázni.. A remek hangulatban lezajló interaktív előadást egy mintavita követett, melyet MCC-s diákok bonyolítottak le. Vitájuk tételmondata szándékosan provokatív volt, így hangzott: ,,A környezetvédelem luxus”. A szóban lezajló ,,párharcot” a kontra csapat nyerte meg, a közönség szavazatai alapján.

Ezután egy rövid ebédszünet következett, ahol mindenki jóllakott a finom és bőséges mennyiségű pizzával. Délután több részre oszlott a társaság, az MCC Juniorprogramjának felkészítőjén, illetve vitakörökön lehetett részt venni. Én az utóbbit választottam. Csapatokra oszlottunk, majd választottunk egy-egy vitatémát, és eldöntöttük, hogy melyik csapat fog az adott tételmondat mellett, illetve ellen érvelni. A viták után mindegyik csapat kapott visszajelzést mind a többiektől, mind pedig a csoportvezetőjétől. Számomra ezek nagyon hasznosak és érdekesek voltak, ugyanis – szerintem - mások visszajelzéseiből nagyon sokat lehet tanulni.

Összességében hihetetlenül élveztem ezt a másfél napot. Azt gondolom, hogy egészen különleges az a fajta sokszínűség, amivel a KP rendelkezik. Fantasztikus benne lenni, tagja lenni egy ilyen közösségnek, ahol országhatáron belülről és túlról jövő fiatalok találkoznak, beszélgetnek, megosztják egymással gondolataikat. Óriási mértékben tudunk gazdagodni ezek által, az előadásokról nem is beszélve. Őszintén hálás vagyok azért, hogy ennek az egész programnak a részese lehetek."

Káplár Bazil Benedek
Pannonhalmi Bencés Gimnázium