Olvasási idő: 6 perc

Április 17-én Érveléstechnika- és vitatréning címmel megrendeztük Középiskolás Programunk szakmai napját. A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően a programot online közvetítéssel valósítottuk meg.

Rendhagyó módon a programhoz csatlakozó diákok a délelőtti plenáris szekciónál is két előadás közül választhattak attól függően, ezen a területen volt-e már előzetes ismeretük, korábban részt vettek-e már MCC által szervezett vitán, vagy épp ellenkezőleg, kezdő vitázók, akiknek még nem volt lehetőségük kipróbálni magukat ezen a területen.

Szemere Alexandra, az MCC Vitaakadémia oktatójának, valamint a BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék munkatársának " Érvelés és meggyőzés a szavakon túl " című előadása inkább a haladó vitázókat célozta meg, arra fókuszálva, milyen érvelési és meggyőzési stratégiák, valamint milyen kommunikációs és érvelő tartalmak mentén lép működésbe a meggyőzés.

Lanku Máté, az MCC Vitaakadémia programjának szakmai munkatársa és alumnusa „A vitakultúra alapjai” című prezentációjában egy izgalmas kitekintést és összefoglalót nyújtott az érveléstechnikai alapokról, segítve ezzel a vitakultúrában még nem jártas diákokat.

A délután folyamán több program közül választhattak a diákok. A MCC Vitaakadémia tagjai által koordinált vitakörökben a résztvevők szabályozott keretek között vitázhattak, fejlesztve ezzel az érveléstechnikai, retorikai készségeiket, illetve hasznosíthatták a délelőtti előadásban elhangzottakat is.

Azoknak a diákok, akik érdeklődnek az MCC Juniorképzés iránt, lehetőségük volt egy speciális, kis létszámú felkészítőn is részt venni. Mindezt az MCC Egyetemi Programjában résztvevő collégisták tartották, akik jelenleg is a Jogi, Közgazdasági, illetve Társadalom- és Történelemtudományi Iskola tagjai. (Az ezt követő, május 15-i képzési napunkon is szervezünk hasonló tematikájú foglalkozásokat.)

Mindemellett egy igazán különleges, angol nyelvű workshopon is részt vehettek a programhoz csatlakozó diákok. George Bogden, illetve Stephen Sholl, az MCC Budapest Fellowship Programjának résztvevőinek foglalkozása az amerikai törvényalkotást járta körül.

Az eseményről készült fényképek alább tekinthetőek meg. Minden KáPés diákunkat szeretettel várjuk következő, május 15-i képzési alkalmunkon.

A hétvégéről egyik diákunk, Wettstein Annamária készített beszámolót:

A mostani KáPé szombat számomra nagyon izgalmas élmény volt! Ennek oka nem csak a sok érdekes előadás volt, hanem az, hogy üdítő volt újra együtt lenni azzal a közösséggel, amit csupa érdeklődő, nyitott és fejlődni vágyó középiskolás alkot. A járványhelyzet miatt online formában valósult meg az esemény, de már mindannyian nagyon várjuk, hogy élőben is találkozhassunk! 

A szombat reggelt egy tájékoztatóval kezdtük, amelyen az MCC Juniorprogramját mutatták be nekünk MCC-s egyetemisták. A Juniorképzés sok KáPés számára vonzó lehetőség, a kérdéseink megválaszolásával pedig jobban bepillantást nyerhettünk az egyetem első éve alatt zajló képzésbe. Az előadáson szó esett a Juniorképzést kiegészítő csapatépítő programokról, projektekről, bálról, valamint jobban beleláthattunk abba is, hogy az „MCC-s létben” a szakmai fejlődés mellé a személyiség fejlődése és értékes barátságok kiépítése is társul.

A program bemutatása után két vitával kapcsolatos előadás közül választhattunk: az első opció Lanku Máté "A vitakultúra alapjai", a második pedig Szemere Alexandra "Érvelés és meggyőzés a szavakon túl" című előadása volt. A másodikat gyakorlottabb vitázóknak javasolták, ezért én azon vettem részt. Itt többek között megismerhettük a képi érvelés módjait, illetve WWF plakátokat elemeztünk. Annak ellenére, hogy sokan voltunk, mindenki aktívan részt tudott venni a programon. 

A nap második fele volt számomra a legizgalmasabb: a vitázni vágyók a gyakorlatban is kamatoztathatták a korábban tanultakat a délutáni vitakörökön, aki pedig az angoltudását és az amerikai törvényhozásról szóló ismereteit akarta bővíteni, az a Budapest Fellowship programban résztvevő két fiatal amerikai tréner workshopján vehetett részt. Ezzel párhuzamosan a Junior felvételi előkészítők is futottak, itt három Iskola hozott három különböző témát a napenergiáról, az ártatlanság vélelméről a közösségi média korában, valamint a tömeg- és élsportok támogatásáról.

Én az "American Lawmaking Process" című előadásra látogattam el, és bár nehéz volt döntenem a lehetőségek között, biztos vagyok benne, hogy jól választottam. Az előadásban megismerhettük az amerikai alkotmány történetét és felépítését, a törvényhozás folyamatát, majd a megszerzett ismereteket rögtön hasznosíthattuk is egy számítógépes szimuláció során, ahol minél több törvényt kellett kis csapatokban elfogadtatnunk a játékban. Ezután kérdéseket tehettünk fel, és egy meglehetősen érdekes beszélgetés alakult ki a program végére, aminek köszönhetően az amerikai mentalitásról is többet tudhattunk meg.

Ilyen izgalmas és tanulságos volt az áprilisi KáPé szombat számomra, és már izgatottan várom, hogy milyenek lesznek a májusi témák.

Wettstein Annamária