Olvasási idő: 4 perc

Mára teljesen elfogadottá vált az a megállapítás, hogy a sport bizonyítottan kedvező hatással van a hétköznapi életünkre, érezhető módon jobban teljesítünk, ha életünk része a rendszeres testmozgás. Azok a gyerekek, akik edzésre járnak, jobban tudnak koncentrálni a tanulásra is, nem beszélve arról, hogy általában véve is sokkal fegyelmezettebbek. Ez tényleg így van?

Erről beszélgetett Dr. Csisztu Zsuzsa - a Mandiner Sport vezető szerzője, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) alelnöke, Szécsényiné dr. Fekete Irén, aki Magyar Érdemrend lovagkereszttel kitüntetett, tanár, edző, aki hat évtizede a ritmikus gimnasztika, a tánc és a testnevelés világában tevékenykedik, valamint Hal Melinda, aki a Tanuláskutató Intézet kutatásvezetője és klinikai szakpszichológusa. A beszélgetést Dr. Hornyik Zsuzsanna, az MCC Plusz főszerkesztője moderálta.

A sport, oktatás és egészség területén rendkívül jártas és elismert szakemberek vettek részt a beszélgetésben. Az ilyen széleskörű tapasztalatokkal és szakértelemmel rendelkező személyek hozzájárulhatnak a sport és testmozgás pozitív hatásainak megértéséhez, különösen a gyerekek mentális és fizikai fejlődésére gyakorolt hatások terén. Ennek a négy nagyszerű hölgynek köszönhetően, különböző aspektusokból vizsgálhattuk meg az “ép testben ép lélek” igazságát.

Hal Melinda kiemelte, hogy a rendszeres testmozgás javíthatja az általános egészséget, fizikai és mentális jólétet. Kutatások is alátámasztják, hogy a rendszeres testmozgás pozitív hatással van a koncentrációra és a mentális teljesítményre. A fegyelmezettség és az önfegyelem is fejlődik a sportolás során. A gyereknél ez a tanulásra, a koncentrációra és a szorgalomra igen pozitív hatással van.

Csisztu Zsuzsa is megerősítette, hogy a rendszeres testmozgás hozzájárulhat az általános fizikai és mentális egészség javításához. A testmozgás segíthet az egészséges testsúly megtartásában, az erőnlét növelésében, a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, valamint a stressz csökkentésében. Továbbá, a sport és testmozgás fontos eszköz lehet a fegyelmezettség fejlesztésében és a jó közérzet elérésében.

Szécsényiné dr. Fekete Irén azonban kiemelte, hogy fontos odafigyelni, hogy a mozgásforma, amelyet végzünk megfelelő formában történjen, hogy az valóban a testünk hasznára és ne kárára váljon. Minden edzőnek és sportolónak kiemelt figyelmet kell szentelnie, a mozgásforma, illetve gyakorlat helyes elsajátítására, legyen az bármilyen sport. Ennek a bemutatására írta meg legutóbbi könyvét 2013-ban, ahol a szakterületét, azon belül is a gimnasztikai gyakorlatok helyes elvégzését mutatja be. Jelenleg, pedig készül a következő könyve is, amelyben egészen a gyökerekig visszatekintve kutatja a “sportolás történelmét”.

Az "Ép testben ép lélek" jelmondatot csak megerősíteni tudjuk. A testi egészség és a mentális egészség között szoros kapcsolat van. Ez a nagyon régről származó kijelentés hangsúlyozza az egészség fontosságát, és arra emlékeztet, hogy a test és az elme hatnak egymásra és kiegészítik egymást. Az egészséges életmód fenntartása segíthet a stressz kezelésében, az életminőség javításában és a hosszabb, boldogabb élet elérésében.