Olvasási idő: 5 perc

Két nagyváros, világszintű egyetemek és világhírű professzorok, történelemformáló közéleti személyek, két közös diákprogram és közel húsz akadémiai előadás, két szövetségi bíró és még annál is több kaland Kaliforniában: a formabontó MCC-Stanford Student Summit életre szóló tapasztalatot kínált diákjainknak.

A tanulmányút első állomása a Stanford Egyetemre és a Hoover Intézetbe vezetett, ahol az MCC diákjai neves amerikai professzoroktól különböző időszerű témákban hallgathattak előadásokat, velük szabadon beszélgethettek és tőlük tanulhattak. Ennek során többek között terítékre került az amerikai Elidegeníthetlen Jogok Bizottságának működése és eredményei, az állam gazdasági szerepvállalásának kérdései a 21. században, az amerikai és európai egészségügyi politika összehasonlítása, Donald Trump ellen folytatott eljárások jogi és politikai hatása az elnökválasztásra, illetve a jelenkor geopolitikai kérdései és annak nemzetközi jogi háttere.

Az MCC hallgatói a Stanford Egyetem Jogi Karával együttműködésben közös diákprogram keretében tartott előadások során vitatták meg az online szólásszabadság és a digitális szuverenitás amerikai és európai felfogását, jövőbeli kihívásait, a Stanford Review szerkesztőivel pedig a jelenlegi geopolitikai kérdéseket. A közös diákprogramok között a Jet Blue légitársaság korábbi vezérigazgatója, a Peterson Partners befektetéskezelő alapítója, a Hoover Intézet felügyelőbizottságának elnöke és professzora, Joel Peterson az entreprenership amerikai fogalmát és jelentőségét, a vezetői képességeket, illetve a munka és család közötti harmóniáját mutatta be a diákoknak. Peter Robinson, Ronald Reagan elnök beszédírója pedig vacsorára csatlakozott a csapathoz felidézve az 1980-as évek hidegháborús korszakát, a Fehér Házon belül zajló küzdelmeket, Európa újraegyesítését, valamint kitért az öreg kontinens előtt álló jelenlegi kihívására is.

A Stanford Egyetemen töltött napok után a diákokat Daniel A. Bress az Egyesült Államok 9. Fellebviteli Bíróságának (Court of Appeals for the Ninth Circuit) szövetségi bírója fogadta, aki betekintést nyújtott a bíróság működésébe, az amerikai bírók előtt álló szerteágazó kihívásokba és az amerikai jogélet időszerű kérdéseibe. A bírósági látogatást követően a diákok a UC Berkeley kampuszára látogattak, ahol természetjog jelenkori szerepét tárgyaló nagyelőadáson, majd azt követően zártkörű szemináriumon vettek részt. Aznap este a diákokat a Berkeley jogi karán vacsorán látták vendégül. Az egyetemi kapcsolatépítéseken túlmenően természetesen nem maradhatott el a San Francisco élmény sem: a meredek utcák, a sajátos villamosok, a halászok partja és az óceánra nyíló kilátás, miközben a szakmai programok szervezője, Sándor Lénárd az amerikai alkotmányos berendezkedés sajátosságait is bemutatta a hallgatóknak.

San Francisco után a diákok – a legendás kaliforniai egyes utat is érintve – Los Angeles felé vették útjukat, ahol elsőként a Pepperdine University dékánja, Pete Peterson fogadta őket. Ezt követően a Claremont McKenna College-ban a republikánus párt és az amerikai konzervatívizmus jövőjéről Charles Kesler, Ryan Williams és William Voegeli beszélgetett az MCC diákjaival. A csoport ezt követően az Egyesült Államok kaliforniai központi kerületi bíróságán (United States District Court for the Central District of California) tett látogotást, ahol John Holcomb szövetségi bíró kötetlenül mesélt a bírói hivatal sokszínűségéről és érdekességeiről. A beszélgetést pedig egyedülálló élmény követte: a diákok részt vettek Holcomb bíró által elnökölt nyilvános bűnügyi meghallgatáson. Este a UC Irvine kampuszán találkoztak David Tse-Chien Pen professzorral, a napot pedig egy közös vacsora zárta, amihez az egyetem jogi karának hallgatói is csatlakoztak. Az akadémiai programokkal, bírósági látogatásokkal és kapcsolatépítéssel teljes hetet Los Angeles felfedezése követte: Mulholland Drive, Sunset Boulevard, Hollywood, Malibu és Santa Monica mind része a kaliforniai életérzésnek.

Világszíntű egyetemek és világhírű professzorok, történelemformáló közéleti személyek, közös diákprogramok, közel húsz akadémiai előadás, két szövetségi bíró és még annál is több kaland Kaliforniában: ilyen volt a formabontó MCC-Stanford Student Summit 2023-ban, ami életre szóló tapasztalatot kínált diákjainknak.