Olvasási idő: 4 perc

A Politikai rendszerek a Balkánon elnevezésű tanulmányút-sorozat folytatásaként a TTI tizenhárom hallgatója ismerhette meg a 2023. áprilisi montenegrói elnökválasztás hátterét, kampányát és a következményeit helyi szakértők, kutatók és professzorok segítségével.

A balkáni ország politikai- és pártrendszeréből előzetesen felkészülő csapat a választási eredmény ismeretében érkezett Podgoricába április 3-án. A szakmai beszélgetések során hamar világossá vált a tanulmányút résztvevői számára, hogy Jakov Milatović, az Európa most! mozgalom jelöltjének győzelme nagy változásokat fog elindítani, hiszen a távozó köztársasági elnök, a Szocialisták Demokratikus Pártját vezető Milo Djukanović több mint három évtizedig állt az állam élén különböző tisztségekben.

A Gallai Sándor iskolavezető és Tóth Bálint László kutatótanár által vezetett csoport elsőként Magyarország podgoricai diplomáciai képviseletével folytatott szakmai beszélgetést. Négyesi József nagykövet, Vuity Míra első beosztott, Kapronczay Péter tanácsos és Radácsi Milán külgazdasági attasé részletes betekintést nyújtott az MCC-s csapat számára a Montenegrót illető politikai, gazdasági és közéleti aktualitásokba. Hallgatóink a Montenegrói Egyetemen először a Politikatudományi tanszék oktatójával, Dr. Olivera Komar politológussal és két doktorandusz kutatóval szakmai távolságtartással elemezték az elnökválasztás hátterét és az ország izgalmas társadalmi/politikai helyzetét. A tanszéken tett második látogatás alkalmával azonban teljesen más nézőpontokat ismerhettek meg diákjaink. Dr. Milan Marković dékán és Dr. Boris Vukićević, a nemzetközi kapcsolatok program vezetője közvetlen és felszabadult eszmecserére invitálták a szakmai kirándulás résztvevőit, akik élvezettel szembesültek az intézményen belüli véleménypluralitással és a sajátosan balkáni érveléstechnikákkal.

A Donja Gorica magánegyetem bölcsészettudományi karának dékánja és számos oktatója szintén tartalmas és gondolatébresztő eszmecserére invitálta a szakmai út résztvevőit, akik az ország politikai rendszerének és szokásainak történelmi, etnikai, vallási és kulturális hátteréről szerezhettek bővebb ismereteket. Daliborka Uljarević asszonyt, a Centre for Civic Education nevű civil szervezet ügyvezető igazgatóját a montenegrói társadalmat érintő legégetőbb kérdésekről kérdezhették diákjaink.

A helyi politológusok javaslatára az TTI-s csapat felkereste Podgorica politikai látványosságait is. A Krisztus feltámadása székesegyház freskóin a montenegrói politikai elit öltönyös–nyakkendős képviselőit csodálhatták meg diákjaink a bibliai jelenetek között – a pokol tüzében izzó Tito és Marx képmások társaságában. A montenegrói törvényhozás épületében a csoport helyet foglalhatott az ülésteremben és a parlamenthez köthető számos érdekességről szerezhetett tudomást a különböző dísztermek és a könyvtár bejárása során.

Montenegró egykori királyi székhelyén, Cetinjében diákjaink számos fontos közintézményt tekintettek meg, többi között az elnöki palotát és a nemzeti múzeumot. A szakmai út folytatásaként hallgatóink Kotorban, Budvában, Virpazarban, Barban és Stari Barban megtapasztalhatták a táj és az épített környezet szépségét, valamint az idegenforgalom gazdasági jelentőségét a „Fekete hegy országában.” A tanulmányút résztvevői minden egyes állomáson kiselőadásokat tartottak egy-egy általuk választott, s a szakmai programhoz illeszkedő témában.  

A nagy változásokat előrevetítő elnökválasztást követő napokban Montenegróba látogató MCC-s csapat tanúja lehetett a Djukanović-éra lezárulásának és egy új korszak kezdetének a TTI tartalmas és mozgalmas szakmai útján.