Olvasási idő: 2 perc

Számos versenyen vehettem már részt az életem során, azonban egyik megmérettetés sem keltette fel bennem annyira a hazafiasság és a büszkeség érzését, valamint az érdeklődést a családom múltja iránt, mint amennyire azt az MCC és a Rubicon Intézet családtörténeti pályázata tette.

A pályamű írása során felgyulladt bennem az elhivatottság és a felmenőim iránt érzett tisztelet lángja, amely mondatról mondatra újabb és újabb ihletet adott a gondolataim lapra vetéséhez és a rejtett részletek felkutatásához. Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, mert ez a láng nem gyulladhatott volna fel bennem a családtörténeti pályázat nélkül. Talán sosem fordultam volna ekkora lelkesedéssel a dédszüleimhez és a nagyszüleimhez a múltba vesző családtörténeti részletek átbeszélése, felkutatása céljából.

A díjkiosztó ünnepségen óriási megtiszteltetés volt Dr. Fodor Pál és Habsburg Eduárd köszöntőjét hallani, és nagy örömre szolgál, hogy a kéziratom megjelenhet az interneten is az MCC és a Rubicon Intézet jóvoltából. A családtörténeti pályázat által rengeteg tapasztalattal, tanulsággal gyarapodhattam, s jobben megismerhettem saját magamat is a családom múltján keresztül. Talán ez utóbbi volt a verseny legértékesebb hozadéka a számomra.

- írta: Ignácz Olivér, Nyírlugos