Olvasási idő: 1 perc

Diplomáciai nagyüzem és energetikai hadviselés zajlik az orosz-ukrán háború kapcsán, de az energiaválság nem e konfliktussal kezdődött – hangzott el a zalaegerszegi MCC-ben tartott szakmai előadáson, amelyet Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Kiss Rajmund, a Diplomáciai Műhely vezetője tartott.

Az elhibázott energiapolitika következtében Európa energiaválságba sodródott, amelyet fokozott a háború, hiszen a földgáz, urán, kőolaj legnagyobb részét Oroszországból importálta az öreg kontinens. A magántőkéből működtetett energiaszolgáltatók helyett az állam (lesz) kénytelen helytállni, mint ahogy teszi ezt például az Egyesült Királyság, ahol már több mint 1,5 millió ügyfél maradt volna energia nélkül a szolgáltatók csődje miatt.

A háború lezárása segítené a fennálló gazdasági problémák megoldását, ezért a béke elérését szükséges szorgalmazni. Háborús helyzetben a diplomácia szerepe felértékelődik, az érzelmileg és katonailag is szembenálló felek megegyezését egy megfelelő közvetítő érdemben motiválhatja.