Olvasási idő: 2 perc

Nagy érdeklődés övezte a veszprémi képzési központ első őszi, szakmai rendezvényét.

Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője és Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatója beszélgettek az üzleti diplomácia területén megjelent új kihívásokról, az orosz- ukrán háború vonatkozásában.

A rendhagyó felállásban, két előadós, eseményen Kiss Rajmund ismertette a béke koncepciót, azaz a PEACE tárgyalás stratégiát. A stratégia fontos pontjai közé tartozik a prioritás, vagyis a nemzeti érdekek érvényesítése, az erősítés, azaz a közös érdekek fejlesztése, az alkalmazkodás a tárgyalópartnerhez, ami nem is lenne nehéz két ennyire testvérnépnél, mint az orosz és az ukrán – világított rá Kiss Rajmund.

Fontos az előremutató, kompromisszumos javaslat kidolgozása, de ahogy az előadó is kiemelte, hogy az orosz- ukrán tárgyalásoknál szükség van egy közvetítő félre tekintettel a konfliktus miben voltjára. De lehetne ki alkalmas egy ilyen szerepre? Egyelőre még nincs rá jelölt.

Majd bekapcsolva a beszélgetésbe Toldi Ottót a háború gazdasági következményeiről, az energiaválságról is szó esett.  Többek között szó volt a hosszútávú orosz gázszerződésekről, erőművekről és azok földgázfüggőségéről, valamint arról is, hogy felértékelődik a hazai energiatermelés és ehhez vannak is ütőkártyáink, megújuló energiaforrásaink.

A téma mindenkit nagyon inspirált így záporoztak a kérdések az előadópáros felé.