Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Budapest Peace Forum előestéjén, a Mathias Corvinus Collegium Budapest Lectures előadássorozata is a béke lehetőségeit vette górcső alá. Elhangzott: az államközi kapcsolatok hajnalától fogva, a diplomácia egyik legfontosabb célja a konfliktusok békés megoldása.

Sok esetben nem nehéz különböző nézeteltérések, cselekedek és ellentmondásos viselkedés révén megromlania az államok közötti viszonynak, de hogyan képes egy külügyi szolgálat visszaépíteni a bizalmat, miután az eltűnt? Erre és még sok más érdekes kérdésre kereste a választ George Beebe, a Quincy Intézet nagystratégiai igazgatója, Dick Cheney, egykori amerikai alelnök tanácsadója, akivel Kiss Rajmund, a Diplomáciai Műhely vezetője beszélgetett.

A nyugat háborúra adott reakciója egyfelől arra irányult, hogy az ukránok képesek legyenek megvédeni magukat, valamint, hogy Oroszország mind a gazdaság és a diplomácia területén elszigetelté váljon – kezdte George Beebe, hozzátéve, hogy az ukrán védekezés sikeressége mindenkit meglepett, azonban az Oroszországot célzó szankciók megbuktak.

A rendezvényen többek között szó esett arról is, hogy miként lehet kezelni a diplomáciai kérdéseket a konfliktusrendezés folyamán, valamint a bizalom újbóli visszanyerése és a diplomáciához való visszatérés mellett sem ment el szó nélkül George Beebe