Olvasási idő: 1 perc

Kriptovaluta-befektetés, digitális bankszámla, bitcoin bányászat, blokkláncok – a zalaegerszegi MCC-ben Sebestyén Géza, a Gazdaságpolitikai Műhely vezetője beszélt arról, hogy vajon az arany digitális alternatívájának, a jövő befektetésének tekinthető-e a bitcoin.

A matematikus-közgazdász a teltházas előadáson különböző szempontok szerint elemezte a kriptopénzek világát. Érdekes kérdés, hogy vajon árt vagy használ az egyénnek és a társadalomnak a digitális fizetőeszközök használata.

Egyáltalán pénznek tekinthető-e a bitcoin?

Az előadó többek között szólt arról is, hogy értékőrző funkcióval bír-e egy olyan fizetőeszköz, amelynek az értéke nagyon ingadozó. Ennek kapcsán felidézte a népszerű pizza-történetet is. A kriptopénzek környezetre gyakorolt hatását szemléletes példákkal igazolta, kiértve az utalások költségességére, illetve a digitális bányászatból származó amortizáció környezetromboló hatására is.

Az előadás végén és után Sebestyén Géza a közönség kérdéseire válaszolva részletezte a bitcoin-bányászat jellegzetességeit és a kripto-befektetések kockázataira is kitért.