Olvasási idő: 2 perc

Igaz-e még a régi mondás: "lengyel, magyar – két jó barát"? Ezt a kérdést feszegette Janik Szabolcs, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára teltházas előadásában Székesfehérváron.

A két népet, magyarokat és a lengyeleket több százéves barátság fűzi egymáshoz. A történelem szekere mindkét nemzet számára hozott olyan fordulatokat, ami a másik felet szolidaritásra késztette “barátja” felé.

Az előadás áttekintette az évszázadok alatt történelmileg és kulturálisan is több helyen összefonódó lengyel-magyar barátság gyökereit és a hitet, hogy ez a kötelék felbonthatatlan. Van miben hinni, hiszen éppen viszonyunk történelme is bizonyíték rá, néha a barátok is orrolhatnak a másikra, lehetnek más véleményen vagy akár el is térhetnek céljaik. Ellenben, amikor a másik segítségre szorult, mi mindig számíthattunk egymásra, tökéletes példa erre a XIX. és a XX. század viharos évtizedei. A középkori Visegrádi hármakat sem lehetett volna nélkülük ismét életre hívni és lám, a modern korban is erős szövetséget vagyunk képesek alkotni. Ez alapot ad arra, hogy az orosz-ukrán háború nem okoz törést a két nép kapcsolatában és ez az évszázados páratlan barátság nem esik áldozatul két kívülálló nép csatájának.