Olvasási idő: 1 perc

Demkó Attila előadásának első felében az orosz-ukrán háború jelentősebb okait igyekezett feltárni történelmi összefüggéseken, adatokon, statisztikákon és saját tapasztalatain keresztül.

Mélyebben elemezte Ukrajna nemzetiségeit – különösen is fókuszba helyezve az országban élő oroszok helyzetét –, az ukrán nemzeti tudat kialakulását, a Szovjetúnió felbomlása utáni eseményeket, a térséget befolyásoló nagyhatalmi érdekeket, a hadseregek felkészültségét. Mindezeket rendkívüli módon színesítette az Ukrajnában, illetve a szolgálatai során szerzett élményeinek, tapasztalatainak megosztása, melyekkel rávilágított mind az egyszerű, „hétköznapi” emberek valóságára, mind pedig a különböző szintű vezetők, döntéshozók gondolkodásmódjára. Ezt követően a jövőben várható, elképzelhető forgatókönyvek is szóba kerültek: a harcok és feltárható érdekek jelenlegi állása alapján egy hosszú, elhúzódó háború várható.

Az előadó élő, közvetlen stílusa, valamint érezhető hitelessége lebilincselte a nagyszámú közönséget, rengeteg kérdést generálva az előadás végére.