Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) minden esélyt megad arra, hogy akár a békéscsabai központból kikerüljön egy Nobel-díjas magyar tudós – mondta Kocsis Máté az MCC évnyitóján, hétfőn, a frissen felújított Békés vármegyei képzési centrumban. A Fidesz frakcióvezetője a tehetséggondozó főigazgatójával folytatott panelbeszélgetésen, az oktatásról szólva elmondta, építeni szükséges a tanár-diákok közötti tiszteleten alapuló kapcsolatokra.

Háromszáz diák tanul a békéscsabai MCC-ben

A legtehetségesebb Békés vármegyei diákok - 300 általános iskolás és középiskolás fiatal- egy teljesen felújított épületben, az egykori Szalay-kúriában tanulhatnak szeptembertől. Az évnyitó- és épületavató ünnepségen a résztvevők köszöntő beszédeket hallhattak, illetve a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szólt a magyar oktatás helyzetéről, a lengyel választásokról és a jövő évi európai parlamenti választások jelentőségéről is.

Mintaadó kezdeményezések Békéscsabán

A fiatal tehetségek támogatásán keresztül az MCC a magyarság jövőjének közös alakításában vesz részt – hangsúlyozta Szalai Zoltán köszöntőjében. Az MCC főigazgatója emlékeztetett, hogy tavaly ősszel Békéscsabán indult az a mintaadó kezdeményezés, amely a tehetséggondozó erdélyi és partiumi központjaival való, szorosabb helyi együttműködést is célozza.

Diákok tanulását, karrierjét nagyban segíti az MCC

Magyarországon létezik olyan tudás és akarat, amely segítségével a tehetséges diákok, emberek eljuthatnak a csúcsra, akár a Nobel-díjig – hívta fel a figyelmet Békéscsaba polgármestere. Szarvas Péter kiemelte, bár a térség komoly hátránnyal küzd, az MCC segíthet abban, hogy a fiatalok a legmagasabb szintig eljussanak a tanulásban és karrierben. Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, az egész magyarság érdeke, hogy az MCC nagy sikerrel tevékenykedjen Békéscsabán, hiszen ez mindannyiunk érdeke.

Jelentős felújítás és korszerűsítés a Szalay-kúriában

Az MCC az első, teljes tanévét tarthatja a felújított központban, a város ikonikus épületének számító Szalay-kúriában. A 600 négyzetméteres alapterületű, eklektikus épület az egyik utolsó polgárház az Andrássy úton. A Szalay-kúria 1896 óta íródó történetének utolsó fél évszázadában eleinte úttörőházként, majd óvodaként, végül ifjúsági házként működött. Az MCC teljeskörűen felújította az épületet, hogy az teljesen alkalmas legyen az Alapítvány egyedülálló tehetséggondozó programjának megvalósítására és nyilvános eseményeinek, konferenciáinak megrendezésére.