Olvasási idő: 3 perc

Demkó Attila visszatérő vendég Szombathelyen. 2022. tavaszi előadását is nagy érdeklődés övezte, így nem volt meglepő, hogy ezúttal is csordultig megtelt a szombathelyi MCC képzési központ előadóterme.

Az elmúlt évben – érthető módon – szinte minden médium az ukrán-orosz konfliktus híreivel foglalkozott, kikerülhetetlenül botlottunk a fegyveres harcok tudósításaiba, az ok-okozati összefüggések fejtegetésébe. Fontos azonban tudnunk, hogy az, ami Ukrajnában zajlik napjainkban, nem elszigetelt jelenség. Jelenleg több, mint 50 fegyveres konfliktus zajlik világszerte, melyből legalább 6 kifejezetten nagy háborúnak tekinthető.

A Nigériától Pakisztánig húzódó területet instabil déli félholdként is szokták emlegetni. Az itt elterülő országok minden évben egyre több problémával küzdenek, melyek közül talán a legnyilvánvalóbb a túlnépesedés. Magától értetődik, hogy a hihetetlen ütemben növekvő népességszámot idővel nem lesz képes az afrikai térség kiszolgálni, napjainkban is élelmiszerhiánnyal küzdenek a legtöbb helyen.

Az afrikai államok többségéről elmondható, hogy brit, illetve francia gyarmatosítás következtében kialakított határaik miatt rendkívül instabilak, folyamatosak a belső konfliktusok is. Ezért nem is beszélhetünk valódi, egységes országokról a területen.

A klímaválság fokozottan sújtja az afrikai területeket, hiszen az amúgy is csekély mennyiségű termőföld egyre jobban fogyatkozik, ami súlyos élelmiszerválsághoz vezethet. Az alternatív energiaforrások elterjedése minden bizonnyal az olajkereslet csökkenését fogja eredményezni, ami alapjaiban rengeti meg a térség gazdaságát, hiszen itt a legfőbb bevételi forrást az olaj jelenti.

Miért fontos, hogy foglalkozzunk ezekkel a távoli (vagy távolinak tűnő) országokkal? Hogyan érinti Magyarországot a szomáliai válság? Mi az, ami ezekből a konfliktusokból és nehézségekből beszivároghat hazánkba? A fenyegetettségből menekülő tömegek a jobb élet reményében útra kelnek Európa felé, ám a konfliktusaikat magukkal hozzák. A súlyos kulturális vagy épp vallási különbségek nem hagyhatók figyelmen kívül egyik napról a másikra. Nem vetkőzi le hitét egy muszlim vagy egy keresztény azért, mert átlépte a határt. Ezek a konfliktusok pedig óhatatlanul felszínre törnek. És talán ez a legnehezebb megoldandó probléma a mind növekvő migrációval kapcsolatban.