Olvasási idő: 1 perc

Bár Kína ma már világelső az ipari robotok alkalmazásában, az Európai Unió és Japán továbbra is őrzi vezető pozícióját a robotgyártásban - tudhatták meg a Mathias Corvinus Collegium hallgatói a sevillai Joint Research Centre (JRC) kutatóközpontban tett látogatásuk második napján. A még folyamatban lévő kutatás előzetes eredményeit Néstor Duch-Brown az elsők között az MCC-s diákokkal vitatta meg.

A nap folyamán a hallgatók a smart specialization módszertanával is megismerkedhettek. A JRC kutatóival folytatott beszélgetésükből kiderült az is, hogy hogyan segítheti az uniós szinten kifejlesztett eszköztár alkalmazása az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését. A diákok emellett kipróbálhatták a JRC saját fejlesztésű Urban Data Platform+ eszközeit is, melybe Iraklis Stamos és Martina Pertoldi engedett betekintést.

A tanulmányút zárásaként az MCC-sek ízelítőt kaptak az uniós zöld politikák kialakításából is. Robert Marschinski hallgatói kérdésekre válaszolva megosztotta, hogy akár három százalékos GDP-növekedést is jelenthetne a hulladék megfelelő arányú újrahasznosítása - ez ugyanakkor a számos érdekelt fél eltérő megközelítésmódja miatt a gyakorlatban komoly nehézségekbe ütközik.

- írta: Nagy Márton