Olvasási idő: 2 perc

Az európai energiaválság a fő témája a Mathias Corvinus Collegium immáron hetedik alkalommal megtartott Neighbourhood Dialogues konferenciájának, amelyre kilenc országból mintegy negyven hallgató és tizenhárom előadó érkezett, a többi között Németországból, Svédországból, Lengyelországból, különböző egyetemekről és intézetekből. A résztvevők Lantos Csaba energiaügyi miniszter előadását is meghallgathatták. A tárcavezető Magyarország energiafüggőségének csökkentési lehetőségeiről is beszélt, és szó volt a megújuló energiák jövőjéről is.

Az MCC egyik legfontosabb diákprojektje, a Neighbourhood Dialogues konferenciája idén az európai energiaválság közép-európai régióra gyakorolt hatásáról szól, különösen kiemelve az energiaszuverenitás kérdését. Erről beszélt előadásában Lantos Csaba is, aki elmondta, hogy az orosz-ukrán háborúval véget ért egy korszak, ami az olcsó orosz gázra épülő gazdaságokat jelentette. Emellett már korábban elindult egy folyamat, melynek során a fosszilis energiaforrásokat – klímavédelmi okokból -  az emberiség vissza akarja szorítani. Szerinte a hagyományos energiaforrások mellett szükség van az alternatív lehetőségekre is, így az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra is. A miniszter szólt arról is, hogy az olajfogyasztás vélhetően csökkeni fog a következő időszakban, az európai unió tervei között szerepel, hogy 2035-ig átálljunk az elektromos autózásra.

Az MCC-s diákok által szervezett Neighbourhood Dialogues konferencia többnapos nemzetközi rendezvény, amelyen a résztvevők a szakmai előadások mellett különböző kulturális programokon, például néptáncoktatáson vehetnek részt és fokozatosan alakul ki egy olyan közösség, amelyre a későbbi években is számíthat a tehetséggondozó intézmény.