Olvasási idő: 4 perc

Szeptember utolsó napjaiban a Vezetőképző Akadémia hallgatói a Hunting Territory elméletrendszerrel ismerkedtek meg. A csapat a Városliget Cafében töltött egy teljes napot, aminek részeként a módszer megalkotója, Dr. Görgényi István, illetve munkatársai voltak jelen. Az ő kezeik alatt a diákok interaktív csoportmunkák és elemzések révén fedezték fel a módszerben rejlő potenciált, amely tapasztalathoz a későbbiekben vezetőként is bátran visszanyúlhatnak majd.

De mi is az a Hunting Territory? Ez a módszer támogatja a csapatokat abban, hogy felfedezzék és lebontsák az együttműködés útjában álló akadályokat. Megkönnyíti a célzott, nyílt megbeszéléseket és megállapodásokat. Kitisztítja a kommunikációs csatornákat és nyílt visszajelzési rendszert hoz létre. Olyan teljesítmény- és problémamegoldásra összpontosító csapatkultúrát épít, amely magasan teljesítő csapatot teremt a gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult, bizonytalan világunkban.

A Hunting Territory módszer felismeri azt a tényt, hogy territoriális lények vagyunk. Ennek következtében szükségünk van a személyes terünkre, a cselekvési és döntéshozatali szabadságunk védelmére. Egy szóval autonómiára. Előbbiekből adódóan nem akarjuk, hogy a társaink beleavatkozzanak a tevékenységünkbe, mert az befolyásolhatja az érdekeinket. Hogy ezt elkerüljük, hajlamosak vagyunk alábecsülni, félreértelmezni vagy teljesen figyelmen kívül hagyni, amit mások tesznek – még ha olyanokról is van szó, akikkel együtt kellene működnünk. Ennek eredményeképpen figyelmen kívül hagyjuk őket, még akkor is, ha egyértelműen hasznunkra válna az együttműködés.

Az előadók a Deepwater Horizon katasztrófája kapcsán szemléltették, hogy kollegák, illetve szervezetek közötti együttműködés esetében mekkora szerepe van a kompetencia- illetve felelősségi területek lefedésének, és ezek tiszta kommunikációjának.


A Deepwater Horizon olajkatasztrófa egy ipari katasztrófa volt, amely 2010. április 20-án kezdődött a Mexikói-öbölben, a BP által üzemeltetett Macondo-kutatól. Miközben a Deepwater Horizon fúrótorony legénysége egy mélyen a Mexikói-öböl alatt lévő olajkutató kút lezárásán dolgozott, egy gázlökés lökte felfelé a fúrócsövet, amely meghajlította azt. A kút baleset esetén történő lezárására tervezett vészhelyzeti szelep, a "kifúvásgátló" meghibásodott, és a gáz elérte a fúrótornyot, ami robbanást okozott, amely a személyzet 11 tagjának halálát okozta. A következő három hónap során a fedezetlen kútból több mint 300 olimpiai méretű úszómedencényi olaj szivárgott az öböl vizébe, ami az Egyesült Államok történetének legnagyobb olajkatasztrófája.


Az esettanulmány alapú ismertetés lehetővé tette, hogy a diákok lépésről lépésre átlássák a kialakult katasztrófa folyamatát, illetve a Hunting Territory módszer segítségével elemezzék a helyzetben érintett szereplők kapcsolati viszonyait, szociális hálózatukat. Ezek eredményeképp átláthatóvá vált, hogy milyen kimondatlan kooperációs hibák és érdekütközések vezettek egy természeti katasztrófához.

Az ismertetett majd közösen elemzett szituáció érzékletes példája volt annak, hogy vezetőként mekkora súlyú felelősséggel tartozunk a döntéseinkért. Hiszen vezetőként elkerülhetetlen, hogy időről-időre együtt kelljen működjünk másokkal - így érdemes tisztában lennünk a saját működési torzításainkkal (például, hogy territoriális lények vagyunk), hogy ki tudjuk küszöbölni azokat, amikor a helyzet megkívánja. Emellett valószínűleg fogjuk magunkat olyan helyzetben találni, ahol koordinálnunk kell majd a csapatunk eredményes közös munkáját, ezenfelül vállalni a felelősséget annak eredményességét illetően.

Összességében a workshop üzenete jól beilleszthető a Vezetőképző Akadémián tanultakba, hiszen aláhúzta az egyéni önállóság fontosságát, mint alapvető emberi motivációs tényezőt. Amikor vezetőként több embert koordinálunk, kritikus kihívás lehet egy olyan szervezeti környezet megteremtése, amelyben az egyének autonóm törekvései érvényesülnek, ezzel együtt pedig a társak közötti kollaboráció sem válik területbirtoklási dominanciaharc színterévé. A Hunting Territory módszer pedig éppen ebben segít. 

- Pető Dorina írása