Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Lunch Talks rendezvénysorozat e heti előadásán Barsy Boglárka, a Kognitív Idegtudományi Műhely vezetője, az agykutatás és az állatkísérletek jelentőségéről beszélt a viselkedési zavarok vonatkozásában.

A viselkedés az idegrendszer működésének látható, értelmezhető megnyilvánulása. Az idegrendszer eltérő működése pedig viselkedési zavarok kialakulásához vezethet. Ahhoz, hogy ezeket a magatartási rendellenességeket kezelni, gyógyítani tudjuk, először meg kell ismernünk a hátterükben álló agyi mechanizmusokat. Ennek – legtöbb esetben – a legcélravezetőbb módja állatmodellek alkalmazása, melyek nem csak az idegrendszeri folyamatok megértésére, hanem az esetleges gyógyszerhatóanyagok tesztelésére is alkalmasak. A neurobiológiai módszerek tehát lehetőséget biztosítanak a mentális egészség megőrzésére, fenntartására.

A rendezvény beszélgetőpartnere Székely Levente, az MCC Szociológiai Műhely, valamint az Ifjúságkutató Intézet vezetője, a moderátor pedig Hajdók Fruzsina, az MCC diákja voltak, akik Barsy Boglárkával az előadás során elhangzott viselkedési zavarokkal (szorongás, depresszió, ptsd, depresszió, autizmus stb.) kapcsolatosan és az állatkísérleteket illetően fejtették ki a témát alaposabban. Kérdésként merült fel az élő állatokon végzett biológiai kutatások és eljárások morális kérdésköre; – tudomány és/vagy etika? –, valamint az állatkísérletek megdöbbentő és innovatív eredményeiről sem feledkeztek meg a beszélgetés során.