Olvasási idő: 7 perc

Dr. Asztalos Kata, szegedi képviselet-vezetőnkkel beszélgetünk.

Mindig vonzotta a tehetséggondozás, azon belül a zene tudományos oldala, a kutatás is.  Így a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Karán szerzett diploma és számos OTDK verseny utána szinte egyenes út vezetett a doktori tanulmányok felé. Neveléstudományból 2016-ban szerzett fokozatot. Öt évig oktatott az SZTE Pedagógusképző Karán, majd 2019-től tudományos munkatársként a Zeneakadémia Kodály Intézetében kezdett dolgozni. 2020-tól óraadó adjunktusként az SZTE Művészeti Karán zenepszichológiát is tanít. Az elmúlt években több külföldi egyetemen megfordult vendégoktatóként, többek közt a Missouri Egyetemen (St. Louis, USA), Bécsben, Eisenstadtban, Constantában és Brailaban. Dr. Asztalos Kata, szegedi képviselet-vezetőnkkel beszélgetünk.

A tehetséggondozás karriered során mindig is a középpontban állt.

Igen. Most is kiemelten fontosnak tartom hallgatóim mentorálását, szakmai segítését. Ugyanakkor a kutatás és oktatás mellett a tudományos közösségépítés is meghatározó szerepet töltött be életemben. Alapítótagja, majd elnöke voltam a Doktoranduszok Országos Szövetsége Pszichológiai és Neveléstudományi Osztályának, később elnökségi tagként, majd elnökhelyettesként a DOSZ országos vezetőségében is dolgoztam. 2021 januárjában örömmel és komoly tervekkel csatlakoztam a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) a Szegedi Központ képviselet-vezetőjeként.

Volt-e igazán meghatározó pillanat az életedben?

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen sok kiemelkedő személyiség és élmény alakította az eddigi életutamat. A legmeghatározóbb azonban mindenekelőtt a családom. Az ő személyes példamutatásukon keresztül sajátítottam el a legalapvetőbb értékeket, a tudás tiszteletét, a szülőföld szeretetét. Húsz évesen egy ösztöndíjjal Olaszországban tanultam, ez az időszak igazi fordulópont volt a számomra, ekkor vált egyértelművé, hogy itthon, a kutatói-oktatói pályán folytatom majd a következő éveket. Bár életem egyik legszebb szakasza volt ez a pár hónap, ekkor döbbentem rá, milyen fontosak azok a hagyományok, értékek, amelyek Magyarországhoz kötnek. Ez a felismerés a mai napig meghatározó a számomra.

Miért választottad az MCC-t?

Régebb óta figyelem a már 25 éve működő MCC programját. Mindazonáltal elindítani egy új képzési központot megtisztelő és nagy kihívást jelentő feladat. Szegeden a korábbi években még nem működött MCC képzés, így teljesen új szereplők vagyunk a helyi oktatási palettán. Amikor felkérést kaptam a képviselet-vezetői feladatkör betöltésére, úgy éreztem, hogy ebben a munkában összekapcsolhatom a szakmai-tudományos és a közösségépítés terén szerzett korábbi tapasztalataimat. Az MCC-nek olyan küldetése van, amellyel teljes mértékben azonosulni tudok. Bár egyetemi munkámban folyamatosan törekszem mentorálásra, személyes kapcsolatok kialakítására, általános problémaként tapasztalom, hogy az oktatási intézményekben, a nagy létszámok miatt kevés lehetőség adódik a tutoriális, egyéni fejlesztés megvalósítására. Szükségszerűnek tartok egy olyan gyorsítópályát, amelyben a diákok egy összetartó csapat tagjaként, magas színvonalú tudás birtokában alapozhatják meg a pályájukat.

Mit jelent ennek fényében számodra az MCC?

Elsősorban lehetőséget. Lehetőséget arra, hogy a magyar diákok saját városukban, vagy ahhoz közel olyan tudásra tegyenek szert, amely biztos alapot nyújt számukra, amelyre bátran építkezhetnek és amelyet visszaforgathatnak szűkebb és tágabb környezetük javára. Fontos kiemelni, hogy mindenki számára elérhető lehetőségekről beszélünk, hiszen a képzések költségmentesek, így az anyagi korlátok sem jelenthetnek akadályt. Ez különösen igaz az Egyetemi Program esetében, ahol a felvett diákokat belvárosi lakhatással is támogatni tudjuk. Az egyénre szabott, kiscsoportos képességfejlesztés, az érveléstechnika és vitakultúra, a kommunikáció központú nyelvórák, a diákok látókörét bővítő előadások mind azt a célt szolgálják, hogy a felvételt nyert tehetséges fiatalok a bennük rejlő lehetőségeket sikerré formálhassák. Ahogy az MCC mottója is szól: „Bonus intra, melior exi!” Azaz „Jó emberként lépj be, még jobbként távozz!”

Hogy érzed, mivel tudod gazdagítani az MCC-t?

Fontos számomra a közösséghez tartozás, szeretek csapatban dolgozni, inspirálnak az új helyzetek, kihívások. Ezért is érzem úgy, hogy az MCC-ben megtaláltam a helyemet, hiszen mind a szegedi központban, mind az országos hálózatban kiváló kollégák vesznek körül, akikkel sokrétű, változatos munkát végzünk.

Ahogy említetted, Szegeden korábban nem volt MCC-s képzés. Miért lényeges, hogy a „napfény városában” is megvalósuljon tehetséggondozó programunk?

Szeged kulturális, tudományos és gazdasági élete országos viszonylatban is kiemelkedő. Aki innen indul, olyan tapasztalatokra tehet szert, amelyek meghatározzák későbbi pályáját, hozzájárulnak ahhoz, hogy széles látókörű, sikeres felnőtt lehessen. Az MCC egyik lényeges célja a helyi értékek megismerése és olyan kapcsolati tőke kialakítása, amely segítségével a megszerzett tapasztalatok helyben hasznosulhatnak, a közösség javára válhatnak. Az MCC szegedi központjában azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ne csupán diákjainknak, de a szegedi és Szeged környéki érdeklődők számára is megnyissuk a kapukat, színvonalas programkínálattal. Most jelenleg gőzerővel folyik Juniorképzésünkre a jelentkezés.

Hódmezővásárhelyen születtél, mi az, ami Szegedhez köt?

Egyike vagyok azoknak, akiknek Szeged összekapcsolódik az egyetemi évekkel, a felnőtté válás időszakával. A mai napig örömmel tölt el a Tisza látványa, a régi kedves helyek felkeresése. Lenyűgöz a város múltja, kulturális élete és az a pezsgő életritmus, amellyel az egyetem tölti meg a várost évről évre.

Milyen lesz az MCC 10 év múlva Szegeden?

Az MCC Szegedi Központja a város oktatási palettájának kiemelkedő szereplője lehet a következő években. A legtehetségesebb diákok számára kínált gyorsítópálya, a nemzetközi színvonalú képzések hosszútávon hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az értékes tudás helyben hasznosuljon, pozitív hatást gyakorolva ezáltal a régió fejlődésére, szellemi tőkéjére is. Bízom abban, hogy tíz év múlva az MCC olyan értékközösségként lesz jelen Szeged életében, amely jelentős hagyományokkal és eredményekkel rendelkezik. Számításaink alapján tíz év alatt közel 1000 diák számára tudjuk biztosítani a lehetőséget, hogy az általunk kínált programok révén kibontakoztassák a bennük rejlő tehetséget.