Olvasási idő: 2 perc

Március 1-jén az MCC Magyar-Német Intézete a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetét, Őexcellenciáját, Julia Grossot látta vendégül. Az "Ambassador Talk" rendezvénysorozat részeként Gross nagykövet asszony beszámolt munkájáról és betekintést nyújtott személyes karrierútjába az érettségitől 2022. szeptemberében Budapestre érkezéséig. A rendezvényen több mint 100 MCC-s hallgató vett részt. Bauer Bence intézetigazgató köszöntője után Gross asszony a két országot és az európai együttműködést egyaránt meghatározó, jelenlegi politikai helyzetről tartott bevezető előadást. Gross nagykövet asszony történelmi fordulópontként jellemezte a nemzetközi helyzetet. Fordulópontot élünk át, az EU-ban az egység a sikeres fellépés kulcsa. Az egységet azonban nem szabad összekeverni az egységességgel.

Nagykövet asszony beszéde kitért az ukrajnai háborúra és az Oroszországgal való viszony átalakítására, a NATO szerepére, az Európai Unió erejére és feladataira, a megújuló energiákra való áttérésre, a védelmi beruházásokra, a hadsereg modernizációjára, Magyarország álláspontjára az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, a német külpolitikára és a magyar- német kétoldalú kapcsolatokra egyaránt.

Az előadás után panelbeszélgetés következett, amelyet Darkó Tünde, a Magyar-Német Intézet projektkoordinátora moderált. A beszélgetés során nagykövet asszony szakmai pályafutásának személyes mérföldkövei mellett szó esett Németország új feminista külpolitikai irányelveiről, a német külpolitika és diplomácia elméleti alapelveiről, a német diplomácia eszközeiről és erősségeiről, valamint az európai uniós diplomácia kulcskérdéseiről.

A panelbeszélgetést követően a hallgatóságnak lehetősége volt kérdéseket feltenni. Nem kevesebb, mint 25 kérdéssel igen élénk vita alakult ki, amelyben a hallgatók nagy örömmel vettek részt.