Olvasási idő: 3 perc

A Nemzetközi Jogi Műhely szervezésében a Jogi Iskola hallgatói háromnapos tanulmányúton vettek részt Stockholmban. A tanulmányút célja az volt, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek a patinás stockholmi nemzetközi vitarendezés légkörébe, amely egyedülálló történelmi szerepet játszott a Szovjetunió, majd később annak utódállamai és a nyugati államok közötti viták rendezésében. A tanulmányút különös időszerűségét az ukrajnai konfliktus jelenti, amelynek egyik keveset elemzett aspektusa, hogy az európai uniós szankciós politika hatására veszélybe került a stockholmi, és tágabb értelemben az európai választottbíráskodás Kelet és Nyugat közötti vitarendezésekben játszott „híd” szerepe. A hallgatók intézménylátogatásokon és egyetemi professzorok, szakértők, valamint vezető ügyvédek előadásain, a velük való kötetlen beszélgetéseken keresztül tájékozódhattak ezekben a kérdésekben.

A Stockholmi Kereskedelmi Kamarában Natalia Petrik, a kamara Választottbírósági Intézetének főtitkárhelyettese és az üzletfejlesztési igazgatója fogadta a hallgatókat. Az intézmény egyedülálló történetének, struktúrájának és működésének bemutatásán túl szó esett azokról a kihívásokról, amelyekkel a vitarendező fórum az ukrajnai háború miatt szembesül. A stockholmi nemzetközi vitarendezésnek egy másik oldalát mutatták be a patinás Mannheimer Swartling ügyvédi iroda vezető ügyvédjei, Mattias Göransson és Fredrik Ringquist. A hallgatók amellett, hogy betekintést nyerhettek egy nemzetközi ügyvédi iroda működésébe és a svéd választottbírósági kultúrába, értékes információkat szerezhettek arról, milyen szerteágazó és kedvezőtlen hatásokat gyakorol a stockholmi választottbíráskodás lehetőségeire a szomszédban zajló fegyveres konfliktus. A nemzetközi vitarendezés akadémiai oldalát a Stockholmi Egyetemen választottbíráskodást oktató, kutató Fabricio Fortese mutatta be, míg a jelenlegi kihívásokra Sándor Lénárd, a Nemzetközi Jogi Műhely vezetője és a tanulmányút akadémiai programjának szervezője hívta fel a figyelmet. Emellett a Stockholmi Egyetem Nemzetközi Igazgatóságának munkatársai a hallgatóknak kampusztúrát szerveztek, amelynek során megismerhették az ottani egyetemi életet és megtudhatták, miért érdemes Stockholmban ösztöndíjasként tanulni.

A hallgatókat Őexc. Müller Adrien Magyarország stockholmi nagykövete is fogadta. A nagykövetségen szervezett tartalmas és tanulságos beszélgetés keretében megismerhették Svédország politikai, gazdasági és kulturális viszonyait, a svéd élet-, és gondolkodásmódot, valamint tájékozódhattak a svéd-magyar kapcsolatokról. Ha pedig Stockholm, akkor természetesen nem maradhatott el a legendás svéd ABBA együttesnek emléket állító múzeum meglátogatása sem.

A háromnapos tanulmányút a tudásgyarapítás és ismeretszerzés mellett kiváló lehetőséget kínált kapcsolatteremtésre is. A Stockholmi Kereskedelmi Kamara Választottbírósági Intézete nyitottságot mutat közös fellowship program létrehozása iránt. A tárgyalások pedig legkésőbb november közepén folytatódhatnak, amikor az Intézet is képviselteti magát a Mathias Corvinus Collegium társszervezésében megvalósuló Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi, beruházásvédelmi és választottbírósági kapcsolatokat vizsgáló „Walking the New Silk Road” című konferencián.