Olvasási idő: 6 perc

November 14-én „Adatok & MI - Mit hoz számunkra az adatok kiaknázására épített mesterséges intelligencia?” címmel megrendeztük Középiskolás Programunk szakmai napját. A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően az élőben tervezett programot online közvetítéssel valósítottuk meg.

Az online szakmai napot Gáspár Csaba adatelemző előadásával nyitottuk meg, aki a Műegyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének tanára, illetve a tanszék data science témával foglalkozó Dmlab laborjának vezetője. Előadásában a mesterséges intelligencia (MI) került terítékre, melyben olyan kérdésekre kaphattunk választ, minthogy milyen területeken van kulcsszerepe ennek a technológiának, hogyan járulunk hozzá a folyamathoz a saját adatainkkal, illetve hogyan lehet ennek erejét a saját szolgálatunkba állítani?

Második online előadónk Vargáné Bukucs Zsuzsanna volt, aki kommunikációs szakértőként a Pénziránytű Alapítvány munkáját segíti. Mentortanárként kolléganőjével közösen kidolgozott egy Magyarországon egyedülálló, integrált, élmény- és gyakorlatorientált oktatási programot, melyet sikeresen adaptált több közgazdasági és kereskedelmi szakon. „A diák pénztárcája- avagy, amit mindig szerettél volna tudni a pénzügyeidről, de nem volt kitől megkérdezned” című online előadásában a pénzügyi személyiség fogalmával, a bank, és bankkártya választással, hitelfelvétellel kapcsolatos kérdéseket járta körül, mindezt a középiskolások számára is érthető, interaktív, játékos formában.

Ezt követően a délután folyamán több, párhuzamosan futó programpár közül választhattak a diákok, melyeket szintén online közvetítéssel oldottunk meg. Így olyan workshopokon vehettek részt az érdeklődők, melyen a középiskolás diákok alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait vette górcső alá, de akadt olyan választható foglalkozás is, amely az esetmegoldás módszereinek világába, illetve a tudatos információkeresés lehetőségeibe vezette be a résztvevőket.

Az eseményről készült fényképek alább tekinthetőek meg. Minden KáPés diákunkat szeretettel várjuk következő, december 5-ei képzési alkalmunkon.

Az első KP szombaton idén októberben vettem részt: maszkban, bizonytalanul, de nagy várakozással csöppentem bele a világ ezen – számomra új – dimenziójába. Egy percig sem csalódtam, hisz az órák csak úgy repültek és rengeteg élménnyel lettem gazdagabb. Pont ezzel a lelkesedéssel vártam a következő alkalmat is novemberben. Talán többek nevében kijelenthetem, hogy hétről hétre szurkoltunk, hogy ne maradjanak el a KP-s programok, és a személyes találkozás a budapesti központban, de mindenki érezte, ezzel a remény nem marad meg sokáig.

Azt hiszem, elismerésünket tehetjük, hisz a korlátozások bejelentését követően, egyik napról a másikra szervezték át a novemberi KP szombat programjait online formába. Számunkra pedig egy feladat maradt: tudatosítani, hogy ebben az évben már nem találkozunk többet személyesen.  

Ezen formátum kevéske előnyeivel, otthoni kényelemben jelentkeztünk be az előadásokra.
Az első előadást az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny információi előzték meg: megtudtunk pár érdekes dolgot a versennyel kapcsolatban, ami talán több KP-s társunkat is ösztönzi a részvételre.

Gáspár Csaba „Adatok és Mi” címmel tartott előadást, melynek során az adatbányászat és a Big Data fejlődésének történetébe, valamint jelenlegi helyzetébe nyertünk bepillantást. Az előadás a mesterséges intelligencia területét is érintette, amit a közmédiában - többek között - egy apokaliptikus világ okaként, vagy egy múló információs technológiai hóbortként mutatnak be. Örültem, hogy kaptunk egy átfogó képet, hogyan is álljunk ehhez a világhoz. Interaktív feladatként pedig az emberek érdeklődésével kapcsolatos kutatásokat végző programok helyében is kipróbálhattuk magunkat.

Két workshophoz is szerencsém volt online módon csatlakozni. Elsőként Bognár Balázs vezetett végig minket az esetoldás világában. Mindent megtudhattunk, ami a témában egy minőségi munka felépítéséhez és prezentálásához szükséges.  A versenyhez olyan stratégiai információkat is kaptunk, amik véleményem szerint komoly előnyt jelentenek majd számunkra. Meglepő módon, ebbe a szűk másfél órába még egy romantikus leánykérés és egy tragikus visszautasítás, érvekkel alátámasztott jelenete is belefért.

„Megfulladunk vagy úszunk a digitális térben?” tette fel a kérdést előadásában Nemes László, aki a digitális kutatásmódszertan világába kalauzolt minket. A workshop során hatékony keresési technikákat ismerhettünk meg, amik sokat segíthetnek a hitelesebb adatok megtalálásában. Bár buktatók bőven lehetnek, úgy tűnt, mégsem vagyunk annyira elveszve az adatok tengerében.

Összességében nagyon érdekes és igazán hasznos előadásokon vehettünk részt online formában is. Ezek a KP szombatok rengeteget segítenek az érdeklődési körünk szélesítésében és akár a pályaválasztásunkban is. Bár a közösségi élményeket most nélkülöznünk kell, ezek a szombatok így is sokat adnak fejlődésünkhöz.

Bánfi Enikő Boglárka

Fotó: Gyurkovits Tamás