Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia hallgatói a Szervezeti transzformáció kurzus keretében ellátogatottak március utolsó péntekén a Robotcenter Kft.-hez, ahol az alapító, a tulajdonosok és a marketing vezető egy félnapos program alatt bemutatta cégük történetét. A vállalkozás alapítója több mint harminc év mérnöki, automatizálási tapasztalattal bíró vállalkozó és 2016-ban határozta el, hogy a robotikára is elkezd egy vállalkozást építeni.

Első körben egy dán gyártó termékét kezdték el forgalmazni Magyarországon. Miután egy teljesen új technológia bevezetésén dolgoztak és a piacon esőként jelentek meg robotokkal, nagyon nehéz és hosszú időt vett igénybe, mire elkezdték alkalmazni a termékeket. Két év után kezdett megérni rá a piac és akkor robbanásszerűen terjedt el a megoldásuk. Több másik gyártó termékeit is elkezdték forgalmazni, sőt saját termékfejlesztés eredményeképpen robot targoncákat szállítanak több multinacionális vállalatnak is. Annak köszönhetően, hogy Magyarországon több gyárban is megjelentek a termékeik, a nagyvállalatok nemzetközi partnerei is elkezdtek érdeklődni a termékek iránt, így már több országba is exportálnak. A vállalkozásnak már Németországban is van értékesítő kollégája, aki a helyi terjesztést végzi.

A cég felépítésén és a történetükön kívül sok szó esett a robotok és az emberek kapcsolatáról egy-egy gyártóüzemben. A konklúzió az, hogy a nagy munkaerőhiányra válaszul szükséges robotokat alkalmazni, akik éjjel-nappal ugyanolyan teljesítménnyel képesek dolgozni és az olyan monoton feladatokat leválthatják, mint a targoncavezetés, a békával történő árumozgatás, elemek átemelése egyik állomásról a másikra. Korábban az automatizált gépek, gépsorok a termékeket le tudták gyártani, de szükséges volt humán erőforrásra, hogy a géphez szállítsa az alkatrészeket, alapanyagokat. Az Internet of Things elven működő gyárakban található gépek és robotok ma már meg tudják oldani, hogyha érzékelik, hogy kimerülőben van egy alapanyag, hogy szól a szállító robotnak, mely az éppen szükséges mennyiséget adott időpontban adott helyre szállít.

A robotika már itt van a közvetlen környezetünkben és hamarosan széles körben is el fog terjedni az alkalmazása. Köszönjük a Robotcenter Kft.-nek a lehetőséget.

írta: Vojtek Balázs


A Vezetőképző Akadémia egyéves intenzív képzése alatt piacképes, gyakorlatorientált és naprakész vezetői tudást és készségeket sajátíthatsz el. Tudj meg többet és jelentkezz még ma! https://vezetokepzo.mcc.hu/