Olvasási idő: 2 perc

A Vezetőképző Akadémia diákjai a tengerentúli tanulmányútjuk során Norfolkba is ellátogattak, ahol a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságának (ACT) képviselőivel találkoztak.

Az ACT a szövetség katonai vezetési rendszerének két fő parancsnokságából az egyik, ami azért felel, hogy a jövő hadviselésének változásait vetítse előre. Ez alapján fő feladata az, hogy olyan stratégiát alkosson a szövetség egésze és az egyes tagországok számára, amivel hatékonyan meg tudják védeni magukat a jövő fenyegetéseivel szemben is.

A transzformációs parancsnokság a stratégiai szinteken túl védelemtervezéssel és képességfejlesztéssel, oktatás szervezéssel és gyakorlatozással, illetve partnerkapcsolatok építésével és általános tájékoztatással járul hozzá ahhoz, hogy a NATO megtartsa előnyét a 21. század katonai konfliktusaiban.

Drót László ezredes, a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviseletének vezetője előadása során kiemelte, hogy “a NATO tagországoknak ma kell azt a döntést meghozni, amivel 20-30 év múlva megnyerjük a háborút”.

A Magyar Honvédség delegáltjai beszámoltak a diákoknak a parancsnokság szervezeti működéséről, a fő funkciók gyakorlati megvalósulásáról és a tagországok diverz igényeiből és konszenzusos döntéshozásból eredő kihívásokról. Továbbá a diákok részletes betekintést nyerhettek a Program Management Office felépítésébe, így a szervezet mindennapi működése mögött álló, és a kommunikációt hatékonnyá tevő menedzsment rendszert is megismerhették.

Az előadást követően a hallgatók bejárták Norfolk városát, és a Virginia beach-re is ellátogattak.

- írta: Rozenberszki Zsófia