Olvasási idő: 2 perc

Milyen lett volna a 20. század, ha nem lett volna totalitarizmus? – hangzott el a filozófiai kérdés a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában, a Politikai Filozófia Európai Centrumának rendezvényén, amely a puha totalitarizmus kérdéskörét ismertette.

Az úgynevezett „puha totalitarizmus” volt a témája az eseménynek, amelyen a meghívott vendégek Ryszard Legutko és Zbigniew Janowski, a The Demon in Democracy: Totalitarian Temptations in Free Societies és a Homo Americanus: The Rise of Totalitarian Democracy in America szerzői voltak. A rendezvényen az előadók amellett érvelnek, hogy a liberalizmus és a demokrácia terjeszkedése nem az egyéni szabadságjogok kiterjesztéséhez vezet, hanem egy új társadalmi és politikai keretet teremt, amelyben lehetséges a mai nyugati társadalmak polgárainak mélyreható rabszolgasorba taszítása. A szakemberekkel Rod Dreher, a European Conservative szerkesztője beszélgetett.

Megdöbbentő, hogy ma a totalitarizmus amerikai megjelenéséről kell beszélni – emelte ki köszöntő beszédében Lánczi András, a Politikai Filozófia Európai Centrumának vezetője, majd hozzátette, hogy az egész világ kaotikus helyzetben van, és ezért egyre többet kell beszélni az ilyen furcsa jelenségekről. Ryszard Legutko, az Európai Parlament képviselője a nagy hazugságról beszélt, mert a hazugság a totalitarizmus kulcsa. A kettő között a kapcsolat egyértelmű: a totalitárius rendszer mindent irányítani akar az emberek életében. Zbigniew Janowski, a Towson Egyetem emeritus filozófiaprofesszora ismertette a totalitarizmus mai arcát, véleménye szerint ez nem olyan brutális, mint a sztálinizmus, azaz nem jár ártatlanok millióinak megölésével, hanem a puha totalitarizmus megértéséhez azt a kérdést kell feltenni: milyen lenne a 20. század történelme, ha nem lettek volna ezek a rendszerek?