Olvasási idő: 2 perc

Konfliktusforrások, új tűzfészkek, robbanó népességszám – megdöbbentő adatok és érdekes következtetések Demkó Attilától a zalaegerszegi MCC rendezvényén.

A Zalaegerszegi MCC-be látogatók megdöbbentő, valóságos adatokra és a józan észre alapozott gondolatmenetet követve ismerték meg a Közép-Afrikától Bangladesh-ig húzódó „Terméketlen-félhold” belső és külső problémáit. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője rávilágított, hogy az afrikai országok napjainkban tapasztalható válságát a gyarmati rendszer csak lassan halványuló öröksége táplálja. Az uralmi/függőségi relációk feloldása az esetek többségében nem vette figyelembe a történelmi etnikai, kulturális és vallási motívumokat. Az íróasztaloknál hozott döntések konzerválták a konfliktusforrásokat vagy éppen új tűzfészkeket gerjesztettek. Az így kialakult fejlődő országok perifériáról való elmozdulását nehezíti a modern gyarmatosítás, a hadúri és illiberális rendszerek korrupciós gyakorlata.

Az előadás hangsúlyos ívét képezte a demográfiai adatok bemutatása. Az amúgy is nehéz helyzetben lévő államok és népek képtelenek lesznek felvenni a versenyt a robbanó népességszám okozta infrastrukturális kihívásokkal. A tovább romló életkörülmények folyományaként újabb, erősebb migrációs hullámok indulhatnak meg a fejlett világ felé. A jelen tendenciák alapján felvázolt forgatókönyvek szerint valószínűsíthető, hogy a következő évtizedekben Európának és Magyarországnak komoly lépéseket kell tennie, hogy megőrizze identitását.

Az előadás után az előtérben folytatódott a beszélgetés, s az előadó az érdeklődők más témában (pl. orosz-ukrán konfliktus) feltett kérdéseit is megválaszolta.