Olvasási idő: 4 perc

„A feltörekvő technológiák gazdaságra gyakorolt hatásai” címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Mathias Corvinus Collegium. A nagyszabású rendezvény a téma legégetőbb kérdéseit vette górcső alá, lehetőséget adva, hogy a világ szinte minden tájáról érkező szakemberek ismertethessék, megvitassák a technológiai újítások hatásait.

A konferencia résztvevőit Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium általános főigazgató-helyettese és Moldicz Csaba, az MCC Külgazdasági Műhelyének vezetője köszöntötte. A technológiai fejlődésnek a mai gyorsan változó világban nagyon fontos szerepe van, hiszen aki csak a pálya széléről figyeli a folyamatokat, az könnyen hátrányba kerülhet – emelte ki beszédében Lánczi Péter, megemlítve a technológiai változások emberi vetületét is, hiszen az új technológiák alapjaiban változtathatják meg az életünket. Moldicz Csaba kifejtette, hogy a technológia rohamos fejlődése újradefiniálja az állam és az emberek között kapcsolatok jellegét a világ minden országában.

A technológia hatalom – hangsúlyozta nyitóbeszédében Spica A. Tutuhatunewa, az Amerika és Európa Politikai Stratégiai Központ vezetője. Az indonéz szakember kifejtette: nem véletlen, hogy a világ tíz legértékesebb cégének döntő többsége az információs technológia területén tevékenykedik. Indonézia gazdasága rohamosan növekszik, főleg az e-kereskedelem mutat nagy fejlődési potenciált – jegyezte meg, hozzátéve, hogy országa hatalmas fejlődés előtt áll, hiszen egyes, a technikai újításokhoz nélkülözhetetlen ásványi anyagok Indonéziában állnak nagy mennyiségben rendelkezésre. A világ mostanság meglehetősen kaotikus képet fest, de sohasem szabad elveszteni a reményt: Indonézia mindig is a multilaterális tárgyalások híve marad.

A rendezvény első panelbeszélgetése geopolitikai szempontból vizsgálta meg a feltörekvő technológiák gazdasági hatásait. A gazdasági verseny nem csupán a gazdasági érdekek minél jobb érvényesítéséről szól, hanem arról is, hogy az adott ország hogyan és milyen módon próbálja a saját világnézetét, normáit és irányelveit népszerűsíteni – vélekedett Xu Peng sanghaji Kelet-Kínai Egyetem egyetemi docense, aki azt is kiemelte, hogy a geopolitikai kérdéseket manapság csak ritkán közelítik meg multilaterális szemszögből. Ezt a nézetet erősítik meg az Egyesült Államok Kínával szembeni szankciói is, amelyek sok kínai vállalatot hoztak nehéz helyzetbe – jegyezte meg a Fudan Egyetem docense, Tianjiao Jiang. A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Csicsmann László úgy véli, hogy mind az Egyesült Államok, mind pedig Kína próbálja a saját érdekszféráját kiépíteni. Spica A. Tutuhatunewa szerint a technológiai fejlődésnek elsősorban az emberek hasznát kell szolgálnia.

A nagyszabású nemzetközi konferencia további négy panelbeszélgetésén szó esett az újítások kapcsán felmerülő téveszmékről, az autógyártás regionális fejlődéséről, de kitértek a kisvállalatok digitalizációjára, valamint az elektromos járművek jövőjét is részletesen tárgyalták. A rendezvényen olyan neves szakemberek is a tiszteletüket tették, mint Deepak Ohri, a Lebua Hotels and Resorts alapítója és vezérigazgatója; Nyáry Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója; Bruno Perez Almansi, az argentin General San Martín Nemzeti Egyetem oktatója, valamint Mariana Nicolea, a Bukaresti Egyetem professzor emeritája.