Olvasási idő: 3 perc

A háborús konfliktusok esetén a diplomáciai megoldások szerepe felértékelődik, azonban nem szabad teljes egészében rájuk hagyatkozni, fontos a kölcsönösen nyertes pozíció elnyerése – figyelmeztetett Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője augusztus 18-án, a pécsi képzési központban tartott nyilvános előadásán.

Dr. Kiss Rajmund az orosz-ukrán konfliktus mentén mutatta be a diplomácia szerepét a háborús konfliktusokban. A tárgyalástechnikai elmélet ismertetése mellett a történelmi közelmúltból vett példákkal illusztrált eseteket, egy-egy helyzet bemutatására azonban a közönséget is segítségül hívta.

A tárgyalásokat érdemes azon paraméterek mentén folytatni, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók és ezáltal a tartós fegyverszünet biztosítható. A tárgyalási folyamatok során figyelembe kell venni különböző szempontokat, melyek a sikeres megállapodás alapjait képezhetik. Ilyen például a nemzeti érdek maximális előtérbe helyezése más, eltérítő szempontok (politikai párt, egyéni ambíció) helyett. Nagyon fontos szempont a közös érdekek erősítése, fejlesztése, valamint a tárgyalópartnerhez való alkalmazkodás is – fogalmazott.

John F. Kennedy beiktatási beszédét idézte, mely szerint: „soha ne tárgyaljunk félelemből, de soha ne féljünk tárgyalni.” Ez különösen fontos megállapítás, amikor egyre véresebb és elmélyült háborús tapasztalatokkal ülnek le a felek a béke megkötésére. A diplomáciai műhelyvezető a tárgyalási koncepció meghatározására hívta fel a figyelmet, hangsúlyozta, hogy ez egy fontos felkészülési alap egy sikeres tárgyalás érdekében. Prioritás a nemzeti érdek, az, hogy aki a mandátumot adja a rövid vagy hosszútávú céljait nézze – tette hozzá.

Az interaktív előadás keretében számos, a közönség soraiból érkező kérdésre is válasz érkezett. A béke mellett hangsúlyos téma volt az energiaválság diplomáciai és gazdasági vetülete, az európai szankciós politika hatása úgy az Európai Unió nemzeteire, mint a magyar lakosságra. Azt, hogy e konfliktus milyen időtávon és miképpen fog alakulni, sajnos nem tudjuk megmondani, de azt, hogy a világgazdaságban erőteljes átalakulást eredményez, és bizonyos szempontból már eredményezett is, biztosra vehetjük – emelte ki az előadó. Új gazdasági erőterek kialakulását és a dollár korszakának végét is reális következménynek látja Kiss Rajmund.