Olvasási idő: 2 perc

A nemzeti szuverenitásért vívott harc nem zárult le Közép-Kelet-Európában – erről beszélt Norman Naimark az MCC-ben. A Stanford Egyetem „Robert and Florence McDonnell” professzora Budapest Lecetures rendezvénysorozatunk keretében kiemelte, a vívmányokért és célokért folyamatosan küzdenünk kell. A kelet-európai történelem tanszékének vezetője, a Hoover Intézet és a Freeman Spogli Nemzetközi Tanulmányi Intézet főmunkatársa október 20-án tartott előadást, amelyet követően Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője kérdezte a professzort.

Norman Naimark történelmi példákon keresztül is illusztrálta, hogy milyen történelemformáló ereje van a függetlenségért folytatott küzdelemnek. Magyarországról szólva elmondta, az 1956-os forradalom és szabadságharc során fegyveresen kellett küzdeni a függetlenségért, 1989-ben társadalmi és politikai eszközökkel. Az amerikai professzor szerint bár sokan azt gondolják, hogy ez a harc lezárult, de az Európai Unió példája, az ott zajló küzdelmek – példaként említve a britek kiválását vagy a közép-kelet-európai és nyugati országok közötti vitás kérdéseket – is azt mutatják, hogy e csata megívása folyamatos kihívást jelent. Naimark az ukrán háborúról is beszélt. Rámutatott, tőlünk keletre – akár csak a balkáni háború esetében – fegyverekkel, bombákkal vívják meg a szuverenitással összefüggő éles ellentéteket.

Az Európai Unióban folyó politikai vitára reflektáló moderátor kérdésére a kutató elmondta, bár az Unió jelszava „egység a sokszínűségben”, a nemzeti kérdéseket illetően és a vélemények sokszínűséget sok esetben kevésbé akceptálják. Norman Naimark szerint egyfajta föderális rendszert szorgalmaznak Brüsszelben, holott az európai egységesülésnek konföderációs szellemben kellene működnie. A balkáni bővítéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a térség uniós csatlakozása Európa fontos biztonsági érdekét szolgálja. Végezetül szó esett arról is, Közép-Kelet-Európának történelmi küldetése, hogy híd szerepet játsszon Kelet és Nyugat között.