Olvasási idő: 2 perc

Hogyan lehetett egy városállam az Adria királynője? Miről mesélnek az akkori beszámolók és feljegyzések? Milyen lehetett a korabeli nyüzsgő városi élet? Kik voltak a kor félelmetes csatáinak legendás harcosai?

Ezekre a kérdésekre mind választ kaphattunk tegnap Roger Crowley bestseller író előadása során, melyet a Kalmárköztársaság című könyve alapján tartott az MCC Budapest Lectures rendezvénysorozat keretei között. Megismerhettük a Velencei Köztársaság sikereinek titkát és bukásának okait, a tengeri harcok sajátosságait, a híres-hírhedt besúgó hálózat rejtelmeit.

A tengerészcsaládból származó író gyermekkorának egy részét Máltán töltötte, élt Isztambulban és körbeutazta a Fekete-tenger partvidékét. Fő témája a mediterrán térség története, elsősorban Törökország, Görögország, Velence, az Ottomán és a Bizánci Birodalom, emellett az iszlám és a keresztény világ kapcsolata áll érdeklődésének középpontjában. A hajóscsaládból származó brit író rengeteget utazott, az elmúlt években körbejárta a Fekete-tenger partvidékét. Crowley örténelmi témájú sikerkönyvek szerzője, az általa írt könyvek nagy része magyarul is olvasható.