Olvasási idő: 2 perc

A digitalizációnak és az embercsempészeknek köszönhetően bárki gondtalanul eljuthat az Egyesült Államokba, egyik hatóság sem fog a nyomába eredni – mondta Mark Krikorian a Washingtonban működő Center for Immigration Studies (CIS) think tank ügyvezető igazgatója az MCC Budapest Lectures rendezvényén.

A CIS egy 1985-ben alapított független, nonprofit kutatószervezet, amely az ország egyetlen olyan agytrösztje, amely a bevándorlásnak az Egyesült Államokra gyakorolt gazdasági, társadalmi, demográfiai, költségvetési és egyéb hatásainak kutatásával és politikai elemzésével foglalkozik.

Mark Krikorian az eseményen elmondta: a Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta tömegek lepték el a mexikói-amerikai határt. Szerinte a tömeges érkezések és a jogszerűtlen határátlépések mind oda vezethetők vissza, hogy a kibocsátó – szomszédos és közép-amerikai – államok nagy részében romokban hever a gazdaság, hatalmas lyukak tátonganak a jóléti és szociális hálón.

A szakértő hangsúlyozta: „a bevándorlás kérdése szövetségi ügy, az egyes tagállamok csak végrehajtók a képletben”. Ezért fontos lenne, hogy a Washingtonból irányító kormányzat érzékelje a bajt, és megvédje az inváziótól a déli államokat. „Ha azonban a politikai akarat nincs meg szövetségi szinten, akkor a tagállamok tehetetlenek” – világított rá az igazgató.