Olvasási idő: 1 perc

A Budavári Palota építéstörténetéről osztott meg érdekességeket a közönséggel Erhardt Gábor Pro Architectura és Ybl-díjas építész, az MCC Építészet és Emlékezet Műhelyének vezetője a szombathelyi MCC-ben. Előadásában bemutatta az érdeklődőknek, milyen változásokon ment a Várhegy épületegyüttese a II. világháború óta, és megmutatta, mennyi lehetőség rejlik még a jelenleg zajló rekonstrukcióban.

A Budavári Palota egyértelműen Magyarország első számú műemléke, így nem csoda, hogy a közvéleményt kiemelten foglalkoztatja a felújítás-átalakítás-rekonstrukció kérdése. Ennek ellenére meglepő, hogy milyen kis mértékben kutatott a palota építéstörténete. Erhard Gábor számtalan korabeli fotó és tervlap bemutatásának segítségével vezette végig a hallgatóságot 50 évnyi átalakuláson. Olyan neves építészek munkáiba nyerhettek betekintést, mint Ybl Miklós, Hauszmann Alajos és Janáky István.

A közönség soraiból érkező számtalan kérdés is megmutatta, milyen nagy érdeklődés övezi a jelenleg zajló munkálatokat. Az este során ennek köszönhetően valódi szakmai beszélgetés alakult ki az előadó és a helyi építészek, illetve civil érdeklődők között.