Olvasási idő: 2 perc

A terrorizmus és a radikalizáció volt a témája az MCC Budapest Lectures legutóbbi rendezvényének, amelyen Simon Cottee kriminológussal, a University of Kent tanárával, Calum T. Nicholson, az MCC vendégoktatója beszélgetett.

Az esemény az 1990-es trinidadi iszlamista puccskísérlet bemutatásával kezdődött, amelynek kapcsán elhangzott: Trinidad számos harcost küldött az Iszlám Államnak, 2013 és 2016 között kétszázan hagyták el ilyen célból az országot. Közülük- Simon Cottee kutatása szerint -meglepően nagy volt a nők aránya, akik ráadásul házasok is voltak, tehát nem dzsihadisták számára mentek menyasszonynak. „Ezek az emberek nem kitaszítottak voltak, hiszen az ország toleráns a muszlimokkal szemben” - fogalmazott a szakember.

Calum T. Nicholson szerint az iszlám nagyon megosztó témakör, így nagyon sokféle vélemény létezik. Az MCC vendégoktatója úgy látja, a jobboldalon gyakran „beleolvasnak dolgokat” a dzsihadizmusba, míg a baloldal inkább a gazdasági marginalizációhoz köti a radikalizálódást. Cottee szerint a radikalizáció eleve olyan embereknél talál befogadásra, akiket vonz az erőszak és ők ki vannak téve erősítő és visszafogó tényezőknek egyaránt. Trinidad azonban nem bizonyíték arra, hogy az elnyomás rendszere löki az embereket a szélsőséges csoportokhoz. Inkább arról van szó, hogy a trinidadiak úgy érezték, hogy nem tudnak valódi muszlimok lenni az országukban, és ezért meg akartak tisztulni egy új muszlim társadalomban. Elhangzott az is, hogy sokan azért csatlakoztak az Iszlám Államhoz, mert nem akarták elfogadni a szekuláris nyugati demokráciát. Az Iszlám Állam pedig megszólította őket, vallást, közösséget, erőszakot kínált száemukra.

Cottee szerint egyébként manapság skizofrén közbeszéd van a terrorizmussal kapcsolatban. Ha egy dzsihadista támad meg valakit nyugaton, akkor elválasztja a baloldal a támadást az iszlámtól, de ez félrevezető, és nem azért, mert az iszlám az egyetlen magyarázó tényező- tette hozzá a Budapest Lectures előadója.