Olvasási idő: 2 perc

Te tudod hogyan kell fogadni a brit királynőt?

Egészen eddig a Vezetőképző Akadémia diákjai sem tudták, ám Hossó Nikoletta, protokoll és nemzetközi kapcsolatok elemző által tartott szemináriumon belekóstoltak az államközi kapcsolatok rejtelmeibe. Megismerték mi a különbség az illem, az etikett és a protokoll között, és hogy miért is olyan fontos, hogy a megfelelő helyzetben szalonképesen cselekedjünk, hiszen akár egy üzlet is múlhat rajta.

A szeminárium helyszínéül a Budaivári Palotanegyedben található Főőrség épülete szolgált. Az épület a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül korhűen építették újjá, így autentikus környezetben érezték magukat a diákok. Különböző feladatok során megismerkedtek a rangsorolás alapelveivel, valamint a viselkedéskultúra alapjaiba is betekintettek. Érdekességként maradt meg bennük, hogy ruhatáruk igen kevés darabja felel meg a protokoll szabályainak. Az ajándékozással kapcsolatban pedig kiderült számukra, hogy az ajándékok sosem a személynek, hanem a rangnak szólnak.

Az est folyamán Lawani Alex, akkreditált delegációs, protokoll- és szinkrontolmács, multikulturális szakértő segítségével megismerkedtek a szaktolmácsok rendkívül pörgős és izgalmas feladataival is. Külön érdekesség volt, hogy Alex aznapi megbízatásából hozott „bakikat”, kiélezett helyzeteket. Ezt a diákoknak kellett megfejteni és visszavezetni, hogy az adott helyzetben mi lett volna a megfelelő cselekvés, hol hibáztak a szervezők.

A diplomáciai kapcsolattartásban megjelenő szabályok tehát szigorúak és formálisak. Annak ellenére, hogy a protokoll többnyire láthatatlan, de rendet teremtőfunkciója elidegeníthetetlen része a diplomácia világának. A protokoll teszi lehetővé, hogy megfelelő felkészüléssel megelőzhetőek legyenek a váratlan szituációk, amiben a Vezetőképző Akadémia diákjai is sokat fejlődtek ezen egyedülálló nap folyamán.

- Endrődi Flóra Viktória írása