Olvasási idő: 1 perc

Amikor politikai kultúráról beszélünk, a hozzáállás a legfontosabb, amit át kell gondolni, hogy mindezt egy ország hogyan kezeli. Az emlékezés kultúrája nélkülözhetetlen a nemzetek életében. Dr. Tilman Mayer, a bonni egyetem professzora a szekszárdi MCC-ben beszélt arról, hogy Trianon meghatározó esemény volt Magyarország történelmében, így nem mindegy mit mesélünk róla, nem mindegy hogyan prezentáljuk a jövő generációjának.

A professzor kitért arra is, hogy mindannyian a nemzetállam támogatásában élünk, ezért is számít a szuverenitás kérdése, továbbá aggodalmát fejezte ki az országukban tapasztalható jelenség miatt, mert a beáramló munkaerő és a rohamos tempóban átalakuló társadalomban az értékek viszonylagossá válnak.

Németország aránylag homogén nemzetből lett egy sokszínű társadalom, amely igazából most próbálja megtalálni saját identitását, illetve karakterét. Végezetül a hallgatóság részéről érkezett kérdésre, hogy milyen lesz Németország 2050-ben, azt válaszolta; „még sokszínűbb, mint most”. A Kelet-Nyugat közötti különbség tovább halványul és remélhetőleg a német nemzeti karakter élesebbé válik.