Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Tanulmányok Műhely Dél-Amerika politikai helyzetéről szóló eseményének vendége Victor González volt, aki a spanyolországi Vox párt képviselője. Az eseményt Rodrigo Ballester, Műhelyünk vezetője moderálta.

Victor González rámutatott, a dél-amerikai országok legfőbb kihívásaira. Számos példát sorolt fel, amelyek a baloldali politikusok és a kartellek közötti összefonódást bizonyítják:

Kolumbia elnöke az ENSZ New York-i székházában szólalt fel egyes kábítószerek legalizálása mellett. Az elnök, Gustavo Petro Urrego fő érve az volt, hogy amennyiben legalizálják ezeket a termékeket, úgy kevesebb lesz a bűnözés.

Egy másik példaként a chilei választásokat hozta fel, amely az elmúlt évtizedben a kontinens legfejlettebb, és stabil demokráciával rendelkező országa volt. A 2021-es választások előtt többször voltak zavargások Chile városainak utcáin. Az előadók szerint ez a dél-amerikai baloldali pártok (amelyek költségvetése Victor González szerint általában sokkal nagyobb, mint ellenfeleiké, a kartellekkel való kapcsolatok miatt) destabilizációs eszköze a választások megnyeréséhez.

Érdekes azt is kiemelni a beszélgetésből, hogy a dél-amerikai országok közül egyre többen állnak ki Oroszország mellett. Amikor Oroszország ENSZ Emberi Jogi Tanácsban való tagságának felfüggesztéséről volt szó, 24 ország volt ellene, mint például Bolívia, Kuba, Nicaragua; és 58 ország tartózkodott, mint például Barbados, Brazília, El Salvador, Guyana vagy Mexikó. A felfüggesztés mellett a következő dél-amerikai országok álltak ki: Argentína, a Bahama-szigetek, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Dominika, Ecuador, Jamaica, Honduras, Haiti, Guatemala, Guatemala, Peru, Paraguay, Panama és Uruguay.

Arra a kérdésre, hogy "miért fontos mindez Magyarország számára", Victor González kiemelte, hogy Magyarország egyedül nem tud nyerni, reméli azonban, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokat követően az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) politikai csoport a második legnagyobb csoporttá válhat a parlamentben.