Olvasási idő: 2 perc

Éppen egy hete, hogy véget ért a 2023. júliusának utolsó hetében szervezett athéni székhelyű EPLO Summer School (az Európai Közjogi Szervezet éves nyári egyetem), amelynek keretében több témában is jelentkezhetnek hallgatók oktatásra, a migrációtól a mesterséges intelligenciáig.

Ehhez a nagy múltú kezdeményezéshez idén szervező partnerként csatlakozott az MCC a két szervezet közötti együttműködési megállapodás keretében. A migrációs tematikájú nyári egyetem nemzetközi oktatói gárdájában szerepet kapott az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője, Sándor Lénárd, valamint a Migrációkutató Intézet több munkatársa is. A hallgatókkal egy héten keresztül a migráció jogi és kulturális, szociális aspektusainak széles tárházát vitatták meg a különböző oktatók.  

A nyári egyetem programjának keretében az oktatók és a hallgatók közös látogatáson vettek részt a görög bevándorlás- és menekültügyi minisztériumban, valamint különböző terepgyakorlatokon is, ahol a migráció Görögországra nehezedő terhének konkrétumaival ismerkedhettek meg.  

Az EPLO szervezésében ősszel kerül megrendezésre a EPLO Igazgatótanácsának éves találkozója, amelyen az MCC-t Sulyok Márton a Közjogi Műhely vezetője képviseli majd, és egyeztet a szervezet vezetésével a további együttműködés lehetőségeiről. Az EPLO a nyári egyetemek mellett fogadja az MCC hallgatóit a következő időszakban szakmai gyakorlatra is több görög, illetve európai helyszínen Olaszországtól Portugáliáig.