Olvasási idő: 4 perc

A Közgazdasági Iskola Őszi Akadémiájának 12 résztvevő hallgatója 5 egyetemi városból érkezett, Miskolcról, Pécsről, Szegedről, Debrecenből és Budapestről.

A szakmai program a következő megközelítéseket ötvözte:

  • Egyrészt, konkrét példákon keresztül interaktív csapatmunkával dolgozta fel a magyar gazdaság szempontjából fontos témákat.
  • Másrészt a gazdaság meghatározó szereplőinek, folyamatainak helyzetét vizsgálta elemzői megközelítésben.
  • Harmadrészt, a magyar gazdaság szempontjából fontos elméleti koncepciókat tekintett át. A gyakorlás/elemzés/elmélet hármas megközelítés minden elemét erős hallgatói részvétellel és intenzív résztvevői interakciókkal valósítottuk meg.

A hétvége révén fejleszteni kívántuk az alábbi tudáselemeket, készségeket:

  • A magyar gazdaság helyzetének, lehetőségeinek életszerűbb ismerete
  • Konkrét vállalkozási, gazdaságpolitikai helyzetek értelmezésének képessége (helyzetelemzés, problémamegoldás)
  • Absztrakt, rosszul strukturált témák megragadásának, értelmezésének képessége
  • Vitákban, együtt gondolkozásban való részvétel
  • Új emberekkel való ismerkedés, együttműködés kiépítés képessége

A hétvége célja az volt, hogy a résztvevő hallgatók

  • megtapasztalják a bátor és sokrétű szakmai gondolkozás élményét.
  • megismerjék a Közgazdasági Iskola szakmai tevékenységét és kutatási (rész)eredményeit.
  • megtalálják egymást, letegyük egy, az MCC-n belüli közgazdász hálózat, közösség alapjait.
  • gyakorlatot szerezzenek a csapatmunkában, a magas színvonalú elméleti, gyakorlati szakemberekkel való eszmecserében.
  • valós és átfogó képet kapjanak a magyar gazdaság lehetőségeiről és kihívásairól.
  • motivációt és iránymutatást kapjanak gazdasági tanulmányaikhoz.

A péntek délután bemutatkozó és ismerkedő programokkal telt. A vacsora után nyitóbeszélgetés következett– a magyar gazdaság szerkezete – Avagy kit hívjak fel, ha a magyar gazdasággal szeretnék beszélni? címmel. A kötetlen beszélgetés keretében az oktatóink „megtornásztatták” a fiatalok közgazdasági ismereteit, majd egy közös borozással és beszélgetéssel zártuk a napot.

A szombati nap reggeli után csapatmunkával folytatódott. A társaságot 2 részre osztottuk, az egyik fele Cséfalvay Zoltánnal a Digitális Platform építés rejtelmeibe ásta bele magát, majd csapatmunka keretében prezentációt készítettek. A másik fele pedig Kovács Zoltán és Bernáth Tamás iránymutatásával Egy gazdasági térség kihívásai témakörben szintúgy csapatban, prezentációt raktak össze.

Ebéd után Cséfalvay Zoltán előadása következett Jönnek a robotok és elveszik a munkánkat? - mítoszok és realitás témában, majd ezt egy vitafórum követte.

Ezt követően lazításként elvittük a hallgatókat a Folly Arborétumba, ahol borkóstolással egybekötött kiránduláson és tárlatvezetésen vehettek részt.

Vacsora után egy fergeteges szakmai program következett, Járvány, Zöld Európa, Digitalizáció, Termelékenység… - Mik a magyar vállalkozások fő kihívásai 2021-ben? címmel, melyet két meghívott szakmai előadó vezetett: Tölg-Molnár Beáta (VOSZ), Hortay Olivér (Századvég).

A vasárnap délelőtti, utolsó szakmai program az előző napi csapatmunkákból megszületett prezentációk bemutatásával és megvitatásával teljesedett ki.

A hallgatói visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a fiataloknak nagyon tetszett a hétvége (persze ehhez hozzájárult a Balaton és a jó idő is), sok sok szakmai dolgot szívtak magukba, és ennek köszönhetően kellően elfáradtak. Kiemelték a szombat esti, szakmai beszélgetést a meghívott előadókkal, valamint az Arborétum látogatást is.

A programfüzet itt elérhető.