Olvasási idő: 1 perc

Mit jelent a nemzetközi választottbíráskodás, és milyen funkciói vannak? Mire kínál megoldást, és mik az előnyei a hagyományos állami bíróságokkal szemben? Hogyan járult hozzá a globalizáció az intézmény kialakulásához? Mik jelentik a legnagyobb kihívást a nemzetközi választottbíráskodásban?

Ilyen, és hasonlóan izgalmas kérdésekre kerestük a választ az MCC pécsi képzési központjának legutóbbi előadásán, melyen Prof. Dr. Varga István, az MCC Magánjogi Műhely vezetője és Steffen Hindelang, a University of Uppsala jogászprofesszora beszélgetésén keresztül pillanthattunk be a jogtudomány egyik izgalmas szakterületébe.

Szó volt többek között a Seuso-kincsek visszaszerzésének jogi hátteréről, valamint több olyan jogesetet is bemutattak az előadók, amelyek mentén kirajzolódott a választottbíróságok szerepe.

A beszélgetés során érdekfeszítő vita is kibontakozott a felek között arról, hogy az Európai Unió Bíróságának működése vajon háttérbe kell, hogy szorítsa az egyéb nemzetközi döntőtestületek szerepét vagy továbbra is szükség van a jogvitarendezés ezen formájára. 

A beszélgetést Egyetemi Programos jogász hallgatónk, Jávorszki Hunor Bendegúz moderálta német nyelven.