Olvasási idő: 2 perc

Mindig bízzunk magunkban. „Soha ne tárgyaljunk félelemből, de soha ne féljünk tárgyalni” – idézte a diplomata John F. Kennedy szavait az 1961.01.20-i beiktatási beszédéből.

Dr. Kiss Rajmund az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője tartott előadást Kecskeméten „Az első randevútól a diplomáciai kommunikációig” címmel. Előadásában humorral átitatva, sok életből vett példával illusztrálva kínált olyan "tárgyalási koncepciókat" a hallgatók figyelmébe, melyeket a magánéletben is eredményesen tudnak alkalmazni.

Dr. Kiss Rajmund számos nemzetközi hírű intézményben – többek között a Harvard Egyetemen és Oxfordban – végzett tanulmányai után 2008-ban kezdte meg diplomatakarrierjét, melynek során négy országban volt külgazdasági szakdiplomata, később pedig hazánk állandó képviselője volt a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), nagyköveti rangban.

Az előadás gerincét tárgyalási koncepciók felvázolása adta, melyeket számos saját életéből vett példával illusztrált az előadó, főként távol-keleti tapasztalatai alapján. Az egyes koncepciók angol mozaikszavakra épültek – például DATE: Distinguish, Adapt, Tolerate, Establish –, melyeknek elemeit egyesével ismertette humoros, könnyed stílusban, a közönség tagjait is bevonva.

Dr. Kiss Rajmund hangsúlyozta, hogy bár a diplomáciai, üzleti és hétköznapi kommunikáció formái eltérnek valamelyest, a lényegüket tekintve nagyon hasonlóak. Kiemelte a fontosságát a hitelességnek és a bizalomépítésnek, valamint hangsúlyozta az érzelmi hatás jelentőségét. A kommunikációnak mindig a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia, és sohasem szabad hazudni, mert az "arcvesztéssel" jár – emelte ki. A hírnév gyalog érkezik és lóháton távozik – mondta a diplomata, de ha jól csináljuk, kiépül a bizalom partnerünkkel.

Az informatív és színes példákkal illusztrált előadást követően az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője vendégeink további kérdéseire is választ adott.