Olvasási idő: 2 perc

A hatalom még sohasem volt annyira rejtett, mint manapság – hangzott el a Budapest Lectures rendezvénysorozat legutóbbi eseményén, amelynek Miša Đurković, a belgrádi Európa-tanulmányok Intézetnek igazgatója volt a vendége.

A szerb szakember a hatalom úgy nevezett „sötét folyosóiról” (titkos társaságok, titkosszolgálatok vagy a szervezet bűnözés körei) tartott előadást, és kitért arra is, hogy egyáltalán lehet-e tudományos igénnyel foglalkozni az ilyen átláthatatlan hatalmi rendszerekkel. Az előadás számos mai problémás kérdést érinett: szó volt többek között az elhízásról, a nemzetek kialakulásáról, az alapítványok 21. századi szerepéről, a színes forradalmakról, valamint a digitalizációról.

A hatalom még sohasem volt annyira rejtett, mint manapság – fogalmazott előadásában Miša Đurković. A szakember részletesen ismertette a titkos társaságok, különösképpen a szervezett bűnözés főbb jellemvonásait. Érdekességnek azt is megemlítette, hogy a szervezett bűnözés a világ minden társadalmára jellemző politikai beállítottságtól függetlenül, beleértve még a Szovjetunió legkegyetlenebb időszakát is. Végezetül Miša Đurković arról is beszélt, hogy véleménye szerint az elhízás nemcsak népegészségügyi, hanem politikai probléma is.