Olvasási idő: 2 perc

"A szabadság nem azt jelenti, hogy bármit megtehetsz, hanem hogy azt teszed meg, amire valóban szükség van." - hangsúlyozta Sohrab Ahmari.

A New York Post és az American Conservative szerkesztője volt a Budapest Lectures programsorozatunk legutóbbi vendége, akivel Gladden Pappin, az MCC vendégoktatója beszélgetett.
Az MCC Scruton-ban rendezett eseményen szó volt az iráni származású Ahmari The Unbroken Thread című, frissen megjelent könyvéről, amelyet a szerző kisgyermekéhez írt, de nemcsak neki ajánlva, hanem mindazoknak, akik aggódnak a fiatalok jövőjéért.
Ahmari beszélt arról is, hogy a tradicionális kultúrákkal szemben fellépő cancel culture egyre inkább előtérbe kerül a világban, az olyan jelenségeket, mint a woke mozgalom, vagy a black live matter a neoliberalizmus individumainak tartja.  A beszélgetés során kiemelte, a 21. század kiüresedett individualizmusával szemben a tradícionális értékekkel lehet egyedül hatékonyan fevenni a harcot. Párhuzamot vont az individualizmus és a fogyasztói kultúra között: a gyökereitől elszakadt, közösségeitől megfosztott egyén jobb híján a szüntelen fogyasztásba menekül. Szerinte a modern kor emberének fel kell ismernie, hogy a siker és a jólét önmagában nem lehet a boldogság forrása, ha nem ragaszkodunk a hagyományainkhoz, ideáinkhoz.


A Budapest Lectures jövő héten folytatódik, akkor a terrorszervezetek elleni küzdelemről lesz szó.