Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Jogi Iskola mellett működő Közjogi Műhely vezetője, dr. Sulyok Márton vezette azt a panelbeszélgetést, mely az online tartalomszabályozásról szólt.

A műhely vezetője 2021. június 21-én délután az Országgyűlés Delegációs termében az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet szervezésében tartott "Dialogue on the Future of Europe: Building a Digital European Union" c. rendezvényen vezette azt az angol nyelvű panelbeszélgetést, amelynek tárgya a digitális Európára való áttérés etikai aspektusai voltak a mesterséges intelligencia és az online platform- és tartalomszabályozás területein.

A panel során a Bizottság egy képviselője és neves magyar és európai (német, angol és francia) egyetemek professzorai tartottak előadásokat. Beszéltek az új technológiák szabályozásának a mesterséges intelligenciára tekintettel való jogi és etikai értékeléséről, valamint az online platformok szabályozásának európai és tagállami mintáiról, hagyományairól, irányairól.

Kitértek pl. a lengyel véleményszabadsági tanáccsal kapcsolatos legfrissebb tagállami jogalkotás példájára, vagy az EU Bizottság 2018 óta fejlesztett ún. Code of Practice c. dokumentumára, amely a köznyelvben fake news-nak nevezett online dezinformáció elleni küzdelemhez kapcsolódik. 

Fotó: Neubauer Sándor