Olvasási idő: 3 perc

A Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatának tagjai (Mark Krikorian ügyvezető igazgató, Nayla Rush vezető kutató, Center for Immigration Studies; Eric Ruark kutatási igazgató, Jim Robb operatív alelnök, NumbersUSA; Nicolas Monti társalapító, Observatoire de l'immigration et de la démographie; Marsai Viktor igazgató, Migrációkutató Intézet) november 10-én ellátogattak a déli határra, ahol megtekintették a mórahalmi Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központot, valamint az ideiglenes biztonsági határzárat. Az Irányító Központ egyik vezetője ismertette a fizikai határzár technikai működését, az embercsempész-hálózatok szerveződését, valamint áttekintést adott az irreguláris migránsok átjutási módszereinek változásáról. A Migrációkutató Intézet igazgatója, Marsai Viktor vázolta az embercsempész hálózatok hatalmi átrendeződését, amely az utóbbi időszakban erőszakos cselekményekhez vezetett.

Az INIR tagszervezeteinek vezetői a határlátogatást követően kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a Szegedi MCC Képzési Központban. Az „A migráció kora” című beszélgetésen Marsai Viktor Kiss-Rigó László szeged-csanádi római katolikus püspökkel, Mark Krikoriannal, Eric Ruarkkal és Nicholas Montival beszélgetett. Intézetünk igazgatója hangsúlyozta, minél mélyebben kell megismernünk migrációt, hogy hatékonyabban lehessen ellenállni az illegális áramlatoknak. Mindehhez nemzetközi ismeretek és tapasztalatok szükségesek – éppen ebből a célból volt szükség az INIR megalapítására.

Mark Krikorian megállapította, hogy az USA déli határánál a migrációs helyzet sokkal rosszabb, mint amilyennek általában az emberek elképzelik. Az ügyvezető igazgató elmondta, Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja eddig hárommillió, a határnál feltartóztatott irreguláris migránst engedett be az országba. Hozzátette, elhibázott döntések alapján módosították a határvédelmi rendszer működését, mivel az adminisztráció felfogása szerint nem jogos az államhatárokon kívül tartani az oda érkezőket. Eric Ruark elmondta, hogy a migráció a rabszolgaság felszámolása óta akadályozta az afroamerikai lakosságot abban, hogy munkát találva nagy számban elhelyezkedjen az északi államok területén.

A kutatási igazgató hozzátette, hogy ebben nem a migráció vagy a migránsok a hibásak, hanem a rendszer, amely fenntartani kívánata szegregációt. Nicholas Monti kiemelte, Franciaország olyan nagy bevándorlóközösségek vannak, hogy ma már minden harmadik Franciaországban világra jövő gyermek legalább egyik szülője Európán kívül született. Kijelentette, a bevándorlóközösségek dinamikus növekedésének két fő oka van: az egyre növekvő bevándorlási arány, valamint a magas születési ráta. Mint kiemelte, ma Franciaországban a bevándorlóközösség születési rátája lényegesen magasabb, mint a franciáké, sőt, az algériai közösségé még magasabb, mint Algériában. Igazgatónk azon kérdésére, hogy mi különbözteti meg a kritika nélküli humanitárius segítségnyújtást a vakságtól, Kiss-Rigó László püspök elmondta, hogy bár ő pusztán aktív tanúja az eseményeknek a déli határ mentén, elutasítja azt a hipokrata hozzáállást, amely humanitárius segítségnyújtást ajánl fel az érkezőknek Európában, ám nem segíti őket, hogy otthonaikban tudjanak maradni. A püspök szerint a bevándorlás mára üzletággá vált a nyugati világban.