Miskolcon 2015-ben nyitotta meg kapuit az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT).  Eddig két évfolyam, azaz közel 50 fő végzett ennek keretein belül, jelenleg pedig közel 100 általános iskolás diák vesz részt a programban. Az eddig közösen eltöltött idő alatt sikerült egy igazán jókedvű, egymást segítő, különösen jó közösséget kovácsolni a legkisebbekből.

2021 szeptemberétől bővült a miskolci csapat és színesedett a képzési paletta is: otthonra lelt a városban a Középiskolás és az Egyetemi Program, így most már a miskolci MCC az általános iskola felső tagozatától egészen az egyetemi tanulmányok végéig elkísérheti a régió tehetséges diákjait, rengeteg lehetőséget biztosítva számukra.

A Középiskolás Program számos izgalmas programot kínál a kíváncsi, a világról többet tudni akaró tinédzserek számára. Hétközben klubdélutánok, közös filmnézések, baráti beszélgetések vagy vitaklubok kovácsolják össze a fiatalokat, szombat délelőttönként izgalmas tudományos, ismetetterjesztő előadásokon vehetnek részt, délutánonként pedig interaktív foglakozásokon, játszva bővíthetik tudásukat a gazdaságtudomány, történelem, pszichológia vagy akár a művészetek terén is.

A legidősebbek, azaz az Egyetemi Program diákjai nem csak az egyetemen találkozhatnak egymással, de az MCC-ben együtt töltik délutánjaikat is. A Juniorok nagyon élvezik, amikor neves külföldi előadókkal beszélhetik meg a „Világ Nagy Kérdéseit”, vagy ismert hazai szakemberekkel vitathatják meg a gazdasági élet legfontosabb problémáit, de a legkedveltebb időtöltésük, amikor vitaklubokban, vitaversenyeken próbálják egymást meggyőzni saját álláspontjukról.

A miskolci MCC küldetésének tekinti, hogy egy aktív szellemi központot alakítson ki, ahol pezsgő kulturális élet fogadja a város lakóit. Hétről hétre izgalmasabbnál izgalmasabb témákkal várjuk Miskolc nagyközönségét. A Szülők Akadémiája keretében többször biztosítottunk lehetőséget az MCC-s diákok szülei számára is, hogy ismert szakemberekkel találkozzanak, és megvitassák az őket érintő kérdéseket, mint például a kamaszok nevelése vagy éppen a továbbtanulás problémái.

Ennek a sokrétű, színes és színvonalas programnak méltó helyet biztosít a központ belvárosi épülete, az 1800-as években épült nagypolgári Grünfeld-ház a Szemere Bertalan utca 4. szám alatt. Központunkat tágas, hangulatos, több szintes nagypolgári lakásokból alakítottuk ki, ahol professszionálisan felszerelt, nagy oktatási helyiségek és kisebb csoportszobák fogadják diákjainkat, vendégeinket. A miskolci MCC-ben célunk, hogy a fiatalok számára egy második otthont biztosítsunk, ami nem csupán egy épületet, hanem egy valódi közösségi teret is jelent. Nem csak a kicsiknél, de a junioroknál is nagyon családias, egymást segítő, baráti közösség alakult ki, ami annak is köszönhető, hogy együtt laknak a belvárosi MCC-s lakásokban, ahonnan csak pár perc sétára található a központ, ahová gyakran betérnek szabadidejükben is egy kávéra vagy egy kis beszélgetésre.

A központ jelenlegi épülete ideiglenes otthona a miskolci MCC-nek, hiszen a végleges helyszín az egykori Avas Szálló lesz majd a Széchenyi utcán. A sétáló utca ikonikus épülete ma még egy romos, rossz állapotú műemlék-ház, amely teljeskörű felújításra szorul. Az MCC az épület megvásárlásával az épített örökségek védelmét is szolgálja, hiszen a cél, hogy a felújítás után az épület ismét régi fényében tündököljön, és az oktatási-tehetséggondozási funkció mellett egy kulturális és szórakoztató centrum szerepét is betöltse: kávézó, könyvesbolt, közösségi terek várják majd a tehetséges fiatalokat, a város polgárai számára pedig nyitott programok helyszínéül fog szolgálni.