Az esemény sajtónyilvános, mindenki számára nyitott, előzetes regisztrációhoz kötve.

Európa és az indiai-csendes-óceáni térség országai közötti távolság ellenére a kölcsönös együttműködés fejlesztése és erősítése elkerülhetetlen. Az indiai-csendes-óceáni térség kulcsszerepet játszik az EU gazdasági növekedésében, és az EU az egyik legfontosabb partner a térségben. Mit várhatunk a növekvő partnerségtől, és hogyan alakul a stratégiai gondolkodás jövője a geopolitika területén? Többek között ezekre a kérdésekre fog választ adni Dr. Kei Hakata, a tokiói Seike Egyetem professzora.

Program

17:00 – 18:00 Moderált beszélgetés

  • Dr. Kei Hakata, professzor, Seike Egyetem, Tokió
  • Moderátor: Dr. Moldicz Csaba, Műhelyvezető, MCC Külgazdasági Műhely

18:00 – 18:30 Kérdések és válaszok

 

DR. KEI HAKATA a Seikei Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora, nemzetközi politikát és biztonsági kérdéseket tanít. A franciaországi Nancy II. Egyetemen közjogból doktorált, melyet követően a japán Külügyminisztériumban dolgozott. Portfóliójába az afrikai országokkal folytatott kétoldalú kapcsolatok és Afganisztán háború utáni újjáépítése tartozott. Vendégkutató volt az Ateneo de Manila Egyetemen (Fülöp-szigetek), az Oxfordi Egyetemen (Egyesült Királyság), a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (Magyarország), és legutóbb a Nemzeti Tsing Hua Egyetemen (Tajvan). Legutóbbi publikációi közé tartozik az Indo-csendes-óceáni stratégiák: ’Navigating Geopolitics at the Dawn of a New Age’ (Társszerkesztő: Brendon J. Cannon, Routledge, 2021) és annak japán kiadása (Chuokoron Shinsha, 2022).

DR. MOLDICZ CSABA az MCC Külgazdasági Műhelyének vezetője 2022 októberétől. Fő kutatási területe az Európai Unió és Kína gazdasági kapcsolatainak vizsgálata, ezen belül külön hangsúlyt kap a közép-kelet-európai térség. Számos könyv szerkesztője, két monográfiát is publikált. Az első, magyar nyelven megjelentetett könyve a 2008-2009-es válságra reflektálva született, míg a 2020-ben a Routledge-nél kiadott könyve az Egyesült Államok és Kína technológiai vetélkedésnek európai vetületére koncentrált.

Minden érdeklődőt szerettel várunk!

Regisztráció: ITT